Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
zaparcia mogą powodować produkty zawierające dużo błonnika, jeśli jednocześnie nie będziemy spożywać dużej ilości płynów,
dieta niskotłuszczowa może także powodować takie dolegliwości
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Produkty z małą ilością błonnika pokarmowego (jasne pieczywo, ryż, słodycze, mała ilość świeżych warzyw i owoców), mała ilość spożywanych płynów a także mała aktywność fizyczna.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Jaką należy stosować dietę przeciw zatwardzeniu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Nasilone zaparcia u 75-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski
- Zaparcia i gazy a zbilansowana dieta u 26-latka – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak