Grejpfrut na odporność
Witam, w tego co Pan pisze to ma Pan odpowiednią ilość błonnika w diecie. Może warto byłoby więcej pić? Najlepsze będzie: woda mineralna, herbaty inne niż czarna, soki owocowe 100% zmieszana pół na pół z wodą mineralną.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
http://food-diet.pl/
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Nieprawidłowe trawienie i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co zrobić, żeby rano wypróżniać się? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Co należy jeść przy zatwardzeniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski