Dzień dobry,
większość jasnych chlebów bezglutenowych, które są robione z zamienników mąki pszennej, jest lekkostrawna i dotyczy to również pieczywa chrupkiego. Ciekawą opcją wydaje się też pieczywo chrupkie z amarantusa, kasztanowe czy kukurydziane. Zachęcamy do testowania różnych smaków, rozwiązań.
Zachęcamy do zapoznania się z poniższymi artykułami poruszającymi opisany przez Panią tematy:
https://portal.abczdrowie.pl/nietolerancja-glutenu
https://portal.abczdrowie.pl/czy-na-pewno-nie-mozesz-jesc-glutenu
https://portal.abczdrowie.pl/wiecej-niz-dieta
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Dlaczego mam wzdęcia po pieczywie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Jakie pieczywo podawać dziecku? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Ocena pieczywa bezglutenowego – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)