Mąka, chleb i makarony dla osoby z grzybicą jelit

witam bardzo bym chciala zeby ktos mi pomogl i napisal jakie mąki sa zdrowe , z ktorych mozna zrobic ciastka, ciasta itd, chodzi tez o osobe ktora ma grzybice jelit i nie moze uzywac maki pszennej, jakie chleby w tym wypadku mozna jesc?makarony oprocz maki pelnoziarnistej, zy maki orkiszowe beda dobre do wypiekow i jakie to poiwnny byc?prosze o odpowiedz, pozdrawiam
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu
Mgr Barbara Paluch Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
Proponuję mąkę żytnią, gryczaną, mąkę z amarantusa. Proszę pamiętać, że osoby cierpiące na grzybicę przewodu pokarmowego nie mogą spożywać cukru, wyrobów cukierniczych czy suszonych owoców.
Jeśli chodzi o pieczywo to dobrze aby było to pieczywo pełnoziarniste np. z mąki żytniej, gryczanej. Mogą to być również wafle pełnoziarniste. Ważne jest również aby w składzie pieczywa nie było drożdży.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty