Podobno mąka pszenna i pieczywo pszenne jest niezdrowe. Ale trudno w piekarniach kupić pieczywo bez zawartości mąki pszennej. Wchodzi w skład każdego chleba: żytniego, razowego, orkiszowego, gryczanego, kukurydzianego itp, Jak to jest z ta pszenicą? Szkodzi czy nie?
Witam,
jeśli jest Pan zdrowy, nie ma Pan alergii to nie ma powodów do wykluczania pszenicy. Warto jednak, aby częściej pojawiały się także inne zboża w Pana diecie.
Jeśli ma Pan wątpliwości co do działania pszenicy może Pan zrobić testy w kierunku opóźnionych reakcji nietolerancji pokarmowych.
Zrobi je Pan w wybranych poradniach dietetycznych.
Pozdrawiam
EC
Witam,
jeżeli nia ma Pan nietolerancji na gluten pieczywo pszenne czy mieszane jest bezpieczne. Pszenica nie szkodzi ( z wyjatkiem nietolerancji pokarmowych).
Pozdrawiam serdecznie
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąka, chleb i makarony dla osoby z grzybicą jelit – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Czy wypieki z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej mogą być elementem codziennej diety? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki indeks glikemiczny ma chleb razowy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy zakwas chlebowy zabija gluten? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska