Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Witam,
jeśli jest Pan zdrowy, nie ma Pan alergii to nie ma powodów do wykluczania pszenicy. Warto jednak, aby częściej pojawiały się także inne zboża w Pana diecie.
Jeśli ma Pan wątpliwości co do działania pszenicy może Pan zrobić testy w kierunku opóźnionych reakcji nietolerancji pokarmowych.
Zrobi je Pan w wybranych poradniach dietetycznych.
Pozdrawiam
EC
Witam,
jeżeli nia ma Pan nietolerancji na gluten pieczywo pszenne czy mieszane jest bezpieczne. Pszenica nie szkodzi ( z wyjatkiem nietolerancji pokarmowych).
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąka, chleb i makarony dla osoby z grzybicą jelit – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Czy wypieki z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej mogą być elementem codziennej diety? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki indeks glikemiczny ma chleb razowy? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy zakwas chlebowy zabija gluten? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska