Witam serdecznie,
Zakwas żytni (bo zapewne taki ma Pani na myśli), który sam w sobie zawiera już gluten, absolotnie nie "niszczy" białek glutenowych w chlebie. Zadanim zakwasu żytniego jest nadanie walorów smakowych i strukturalnych pieczywa, odpowiedzialny jest on za wzmocnienie siateczki glutenowej i rozrost pieczywa podczas wypieku. Przygotowując natomiast zakwas gryczany i dodając go do mąk bezglutenu (gryczana, ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy) możemy byc pewni że przygotujemy chleb pozbawiony tego białka.
Pozdrawiam, Gosia Jezierska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy zakwas i podpuszczka znaczy to samo? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy talarki gryczane są zdrowe czy przetworzone i lepiej ich unikać? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
artykuły
Dieta antyalergiczna
Ból głowy Uporczywe bóle głowy, mięśni, gardła cz
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Tak samodzielnie przygotujesz zakwas na żurek. To prawdziwa skarbnica zdrowia
Żurek to jedna z najstarszych i najbardziej rozpoz