czy zakwas chlebowy zrobiony w domu zabija gluten? mam zakaz spożywania chleba z glutenem, mój dietetyk stwierdził, że mogę go upiec na zakwasie gdyż on zabija gluten, proszę o radę
Witam serdecznie,
Zakwas żytni (bo zapewne taki ma Pani na myśli), który sam w sobie zawiera już gluten, absolotnie nie "niszczy" białek glutenowych w chlebie. Zadanim zakwasu żytniego jest nadanie walorów smakowych i strukturalnych pieczywa, odpowiedzialny jest on za wzmocnienie siateczki glutenowej i rozrost pieczywa podczas wypieku. Przygotowując natomiast zakwas gryczany i dodając go do mąk bezglutenu (gryczana, ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy) możemy byc pewni że przygotujemy chleb pozbawiony tego białka.
Pozdrawiam, Gosia Jezierska
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy zakwas i podpuszczka znaczy to samo? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy talarki gryczane są zdrowe czy przetworzone i lepiej ich unikać? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska