Cała prawda o multiwitaminach
Witam serdecznie,
Zakwas żytni (bo zapewne taki ma Pani na myśli), który sam w sobie zawiera już gluten, absolotnie nie "niszczy" białek glutenowych w chlebie. Zadanim zakwasu żytniego jest nadanie walorów smakowych i strukturalnych pieczywa, odpowiedzialny jest on za wzmocnienie siateczki glutenowej i rozrost pieczywa podczas wypieku. Przygotowując natomiast zakwas gryczany i dodając go do mąk bezglutenu (gryczana, ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy) możemy byc pewni że przygotujemy chleb pozbawiony tego białka.
Pozdrawiam, Gosia Jezierska
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zakwas i podpuszczka znaczy to samo? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz