Witam,
nie nie jest to to samo.
Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb.
Podpuszczka to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w żołądkach cieląt. Stosuje się go głównie w serowarstwie. Istnieje także podpuszczka roślinna znajdująca się w niektórych sokach, tkankach roślin i niektórych grzybach. Zakwas to połączenie wody i mąki najczęściej żytniej, który dojrzewa co najmniej 3 dni. W przemyśle dodaje się do niego żywe kultury bakterii, by proces ukwaszania zachodził szybciej. Wykorzystuje się go do wypieku pieczywa razowego lub tradycyjnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zakwas chlebowy zabija gluten? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta pozwalająca na usunięcie grzybów z organizmu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy chleb żytni z ekstraktem słodowo-jęczmiennym jest zdrowy? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Zalety zdrowotne kefiru i maślanki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Skuteczne leczenie kandydozy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik