Czekoladowy mit
Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?
Witam,
nie nie jest to to samo.
Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb.
Podpuszczka to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w żołądkach cieląt. Stosuje się go głównie w serowarstwie. Istnieje także podpuszczka roślinna znajdująca się w niektórych sokach, tkankach roślin i niektórych grzybach. Zakwas to połączenie wody i mąki najczęściej żytniej, który dojrzewa co najmniej 3 dni. W przemyśle dodaje się do niego żywe kultury bakterii, by proces ukwaszania zachodził szybciej. Wykorzystuje się go do wypieku pieczywa razowego lub tradycyjnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zakwas chlebowy zabija gluten? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie chleba pszenno-żytniego a wpływ na zdrowie – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy chleb zawierający drożdże szkodzi? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Fermentacja mlekowa - na czym polega, zastosowanie, kwas mlekowy, probiotyki
Fermentacja mlekowa to proces, który zachodzi z ud
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
#dziejesienazywo: Jak robić własny chleb? (WIDEO)
Pieczenie chleba Jaki jest najzdrowszy chleb? Oczy