Witam
istotne jest wzmocnienie naturalnej odporności organizmu, suplementacja probiotyków i właściwe leczenie p/grzybicze.
Nie napisała Pani gdzie zlokalizowane są zmiany grzybicze.
Witam. Pożywką dla grzybów jest cukier, dlatego przede wszystkim należy wyeliminować wszelkie produkty zawierające go, czyli: słodycze, soki owocowe, słodkie napoje, lody, budynie, miód, dżemy, owoce kandyzowane, owoce świeże, suszone i mrożone, wyroby cukiernicze, niektóre sosy (np. keczup) i słodki nabiał. Oprócz tego należy wyeliminować takie produkty jak: pieczywo, makarony, pierogi, naleśniki, ciasta i inne wyroby z białej mąki oraz sery pleśniowe, alkohol i produkty zawierające drożdże (np. piwo, pizza, ciasto drożdżowe).
Natomiast co można jeść:
- wskazana jest duża ilość warzyw, w tym także warzywa strączkowe
- można spożywać grykę (kasza gryczana, płatki gryczane, wyroby z mąki gryczanej), kaszę jaglaną, jęczmiennią, płatki jaglane, żytnie, owsiane, ryż pełnoziarnisty, pieczywo żytnie pełnoziarniste na zakwasie
- nabiał (naturalny, bez owoców i żadnych dodatków): jogurt, kefir, maślanka, twarogi
- kilka razy w tygodniu: chude mięso, ryby, jaja
- oleje roślinne nierafinowane: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy, niewielkie ilości masła oraz orzechy i pestki. Pomocny w walce z grzybami jest zwłaszcza olej kokosowy, który zawiera unikalne kwasy tłuszczowe działające przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo (polecam artykuł: http://dietetycy.org.pl/olej-kokosowy/)
- należy pić dużo wody mineralnej niegazowanej, można także pić soki warzywne i herbatki ziołowe
- warto również suplementować probiotyki.
Jeśli nastąpi poprawa, po kilkutygodniowej kuracji można zacząć powoli wprowadzać świeże owoce, a następnie przetwory z mąki pszennej razowej. Jeśli zaś nie zauważy Pani poprawy, radziłabym udać się do lekarza.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta pozwalająca na usunięcie grzybów z organizmu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Biały nalot na języku, grzybica pochwy, gazy, odbijanie, nietolerancja pokarmowa i utrata wagi – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Stosowanie diety dla 5-latka z drożdżycą – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Mąka, chleb i makarony dla osoby z grzybicą jelit – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jaka dieta podczas odrabaczania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra