Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie?

Jaka powinna wyglądać dieta na lambie i jednoczesne wątrobę ?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Witam. Niestety nie napisał Pan o jaką chorobę wątroby konkretnie chodzi, a w zależności od schorzenia, są różne zalecenia dietetyczne. Dieta wspomagająca walkę z lambliozą powinna wyeliminować cukier i wszelkie produkty zawierające go, czyli: słodycze, soki owocowe, słodkie napoje, lody, budynie, miód, dżemy, owoce kandyzowane, owoce świeże, suszone i mrożone, wyroby cukiernicze, niektóre sosy (np. keczup), słodki nabiał, białe pieczywo, makarony, pierogi, naleśniki, ciasta i inne wyroby z białej mąki. Oprócz tego należy wyeliminować także sery pleśniowe, alkohol i produkty zawierające drożdże (np. pizza, ciasto drożdżowe). Co w takim razie może Pan jeść:
- Powinno być 4-5 posiłków dziennie w odstępie ok. 3 godzin
- Kilka porcji warzyw dziennie (mogą być obrane ze skóry, przetarte lub np. w formie past, surowe lub gotowane), zupy na wywarach warzywnych, soki warzywne. Jednak ze względu na wątrobę należy uważać na cebulę, czosnek, warzywa kapustne, strączkowe, szparagi, paprykę i ogórki. Proszę pamiętać o dokładnym myciu warzyw pod bieżącą wodą.
- Można spożywać ziemniaki, grykę (kasza gryczana, płatki gryczane, mąka gryczana), kaszę jaglaną, jęczmienną, płatki jaglane, żytnie, owsiane, ryż pełnoziarnisty, pieczywo żytnie pełnoziarniste na zakwasie (jeśli zaś występują po nim dolegliwości, należy odstawić pieczywo pełnoziarniste)
- Nabiał (naturalny, bez owoców i żadnych dodatków): zwłaszcza chudy twaróg, jogurty, kefiry, maślanka
- Chude mięso (zwłaszcza w formie zmielonej, gotowane), ryby, jaja gotowane na miękko
- Masło, śmietana (w umiarkowanych ilościach) i oleje roślinne nierafinowane: olej sojowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy, awokado. Pomocne w walce z pasożytami są zwłaszcza: olej z pestek dyni i olej kokosowy. Nie należy jeść margaryny.
- Należy pić dużo wody mineralnej niegazowanej, można także pić soki warzywne i herbatki ziołowe

- Potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w folii lub pergaminie, bądź duszone bez tłuszczu. Nie należy smażyć.
- Potrawy i produkty powinny być zawsze świeże, spożywane odrazu po przyrządzeniu, nieodgrzewane
- Oprócz tego trzeba unikać: żywności mocno przetworzonej (np. zupki instant), fast-foodów, produktów wędzonych, konserwowych, octu, kawy i alkoholu.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty