Witam
Uczucie zmęczenia w szkole wynika z pewnością z niedoboru energii, a więc nieprawidłowej diety. Warto zadbać więc o to, aby każdego dnia dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości kalorii oraz niezbędnych dla jego pracy składników odżywczych. W tym celu należy:
1) Regularnie spożywać posiłki - 5 razy dziennie
2) Urozmaicić dietę- jadłospis powinien składać się z produktów zbożowych (najlepiej pełnoziarnistych, które zawierają wiele cennych składników mineralnych oraz duże ilości błonnika), białka zwierzęcego (ryby, chude mięso, jaja, produkty mleczne) i tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe (olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek- dodawane na surowo do dań i sałatek), a także ze świeżych warzyw i owoców.
3) Zastosować wskazaną obróbkę technologiczną - gotowanie na parze, gotowanie w niewielkiej ilości wody, pieczenie w folii
4) Wykluczyć z diety słodycze, słone przekąski, napoje dosładzane, żywność przetworzoną i typu fast food
Ważne jest aby śniadanie stanowiło bardzo odżywczy posiłek, zapewniający energię na najbliższe kilka godzin. Może to być owsianka na mleku z bananem i brzoskwiniami lub np.bułka pełnoziarnista z polędwicą z kurczaka, bądź serem twarogowym i warzywami.
Niezwykle istotne jest również, aby zjeść w szkole 2 śniadanie.Może to być jogurt z płatkami i owocami, sałatka warzywna z pieczywem pełnoziarnistym, lub kanapka.
Witam. Dieta powinna być urozmaicona i zawierać produkty z wszystkich grup żywności: produkty z pełnego ziarna (pieczywo pełnoziarniste, ryż dziki, brązowy, pełnoziarnisty, kasze, makaron pełnoziarnisty, gryczany, otręby pszenne, płatki owsiane, żytnie itp.), warzywa, owoce (zwłaszcza po treningu w celu uzupełnienia energii), produkty mleczne (najlepiej półtłuste – unikać należy produktów pełnotłustych – sera twarogowego tłustego, śmietany, serów topionych, serów żółtych, serów typu fromage, serów pleśniowych), chude mięso (drób, chude części wołowiny, wędliny drobiowe), warzywa strączkowe (także makaron sojowy), jaja, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Potrawy powinny być pieczone, gotowane (także na parze), grillowane na patelni grillowej czy duszone. Należy unikać smażenia (zwłaszcza na tłuszczu).
Ciekawych przepisów poszukaj na dietetycznych blogach kulinarnych. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zrzucić 25 kg w wieku 31 lat? – odpowiada Mgr Diana Wolańska-Buzalska
- Zbyt okrągły brzuch – odpowiada Mgr Edyta Obolewicz
- Jaka dieta i ćwiczenia dla nastolatki? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Skuteczna dieta dla 14-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak powinna wyglądać dieta przy lambliozie? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta i zestaw ćwiczeń odchudzających dla nastolatka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Lekka dieta odchudzająca dla 14-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Mam niedoczynność tarczycy - jaka dieta będzie dla mnie odpowiednia? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta i ćwiczenia na szerokie biodra i duży brzuch – odpowiada Roma Wojtewicz