Co jeść po wysiłku fizycznym?
Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.
Witam,
przede wszystkim postaraj się zastosować do podstawowych zaleceń takich jak:
- regularność posiłków tj. 4-5 dziennie, przerwy między posiłkami 3-4 godziny
- wybieranie produktów pełnoziarnistych takich jak ciemne pieczywo, grube kasze, ciemne makarony, zwykłe płatki i otręby
- sięgaj po produkty chude takie jak odtłuszczone produkty mleczne,chude gatunki mięs i wędlin
- wzbogacaj swoją codzienną dietę w dużą ilość warzyw, mniejszą bo 1-2 porcji owoców dziennie
- unikaj pustych kalorii w postaci słodyczy, ciast, słodkich napojów i soków
W celu uzyskania indywidualnego jadłospisu, dostosowanego do Twojego metabolizmu oraz preferencji smakowych i organizacji dnia polecałabym się wybrać do dietetyka. Ponadto wskazane byłoby wykonać badanie składu ciała, które nakreśliłoby cele redukcji masy ciała oraz zawartość poszczególnych komponentów ciała, w tym tkanki tłuszczowej.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Witam,
Jeśli chodzi o plan odżywiania proponuję spożywać 5 posiłków dziennie co około 3 godziny. Pierwszy posiłek należy spożywać do 1 godziny po obudzeniu się, ostatni na około 2-3 godziny przed snem. Najlepiej codziennie jeść posiłki o stałych porach, w weekendy kiedy nasz plan dnia jest nieco odmienny proponuję nadal trzymać się zasady jedzenia posiłków co 3 godziny.
Dieta powinna być urozmaicona i zawierać produkty z wszystkich grup żywności: produkty z pełnego ziarna (pieczywo pełnoziarniste, ryż dziki, brązowy, pełnoziarnisty, kasze, makaron pełnoziarnisty, gryczany, otręby pszenne, płatki owsiane, żytnie itp.), warzywa, owoce (zwłaszcza po treningu w celu uzupełnienia energii), produkty mleczne (najlepiej półtłuste – unikać należy produktów pełnotłustych – sera twarogowego tłustego, śmietany, serów topionych, serów żółtych, serów typu fromage, serów pleśniowych), chude mięso (drób, chude części wołowiny, wędliny drobiowe), warzywa strączkowe (także makaron sojowy), jaja, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Potrawy powinny być pieczone, gotowane (także na parze), grillowane na patelni grillowej czy duszone. Należy unikać smażenia (zwłaszcza na tłuszczu).
Dodatkowo proponuję zapoznać się z artykułami http://abcodchudzanie.pl/najczestsze-bledy-zywieniowe http://abcodchudzanie.pl/jakie-sa-zasady-zdrowego-odchudzania http://abcodchudzanie.pl/podstawowe-zasady-zdrowego-odchudzania http://abcodchudzanie.pl/jak-schudnac-skutecznie
Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak się odżywiać w wieku 18 lat? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak przytyć 10-20 kg? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Skuteczny sposób na szybkie schudnięcie dla 14-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak schudnąć 20 kg w wieku 13 lat? – odpowiada Mgr inż. Anna Szymska
- Jak schudnąć przy 183 cm wzrostu? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zbyt okrągły brzuch – odpowiada Mgr Edyta Obolewicz
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jak szybko zrzucić kilka kilogramów? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jestem za chudy - jak zdrowo i szybko przytyć? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna