Witam
Proponuję wprowadzić drobne modyfikacje w codziennym jadłospisie:
zamiast jasnego pieczywa proponowałabym wybór pełnoziarnistego - ma mniejszą kaloryczność i więcej węglowodanów złożonych, błonnik wspomagający pracę jelit oraz cenne składniki mineralne. To samo dotyczy innych produktów pszennych - wskazany jest makaron razowy, brązowy ryż, mąka pełnoziarnista.
Zamiast masła dobrze byłoby używać margaryn roślinnej. Jako dodatek do dań głównych i sałatek polecam oliwę z oliwek w ilości ok. 1 łyżki dziennie.
Spośród wędlin dobrze byłoby spożywać chude, drobiowe (np. szynka z piersi kurczaka), a żółty ser zamienić na twarogowy.
Źródłem białka w diecie powinny być chude mięsa, mleko i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (jogurty, maślanki, kefiry, serki wiejskie, serki twarogowe).
Należy też unikać zabielania zup śmietanką, gotowania na tłustych kawałkach mięsa.
Bezwzględnemu wykluczeniu podlegają słodycze i słone przekąski typu krakersy i chipsy, a także napoje słodzone (cola, fanta, wody smakowe itp. )
Polecam tez zmotywować się do codziennej aktywności fizycznej - minimum 30 min. dowolnego sportu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść na kolację, by była zdrowa? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaki zestaw ćwiczeń dla osoby o szerokich biodrach? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Skuteczna dieta dla 14-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta i ćwiczenia dla nastolatki przy odchudzaniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Serki zamiast masła na diecie redukcyjnej – odpowiada Julita Krawczyk
- Dieta odchudzająca i ćwiczenia fizyczne na zredukowanie tkanki tłuszczowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- W jaki sposób przytyć 10 kg? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy moja dieta jest prawidłowa? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Czy taki zestaw śniadaniowy jest odpowiednio syty? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta odchudzająca dla 13-latki i redukcja tkanki tłuszczowej – odpowiada Roma Wojtewicz