Witam.
Polecam serki odtłuszczone takie które zawierają do 7% tłuszczu.
Pozdrawiam Julita Krawczyk
Witam serdecznie,
Proszę sięgać po serki jak najbardziej naturalne. Należy zawsze czytać etykiety - im krótszy skład produktu tym lepiej. Zwróci Pani uwagę aby serek miał jak najmniej soli, sodu i cukru. Nie radzę sięgać po serki smakowe, ponieważ np serek o smaku rzodkiewki ma jedynie odrobinę dodatku rzodkiewki( a zdarza się że wcale) a pozostała cześć to aromaty i chemia, która nadaje smak danego warzywa. Polecam np serek Bieluch naturalny. Zamiast masła można również przesmarować delikatnie pieczywo oliwą z oliwek lub musztardą(ale także dobrej jakości)
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
Jedna łyżeczka masła czy margaryny ma około 40-45 kalorii. Zamiast masła można używać np. serek twarogowy, musztardę itp. Można przygotować własne pasty do kanapek np. z ryb, jajek, sera twarogowego z dodatkiem rzodkiewki czy szczypiorku.
Po przepisy zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Masło na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Serek bez tłuszczu do placków z otrąb owsianych – odpowiada Julita Krawczyk
- Sery kanapkowo-sałatkowe na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Wartości odżywcze serków do pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Naleśniki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Wartości odżywcze serków topionych i pasztetów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sztuczne aromaty a smak pożywienia – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik