Witam.
Polecam serki odtłuszczone takie które zawierają do 7% tłuszczu.
Pozdrawiam Julita Krawczyk
Witam serdecznie,
Proszę sięgać po serki jak najbardziej naturalne. Należy zawsze czytać etykiety - im krótszy skład produktu tym lepiej. Zwróci Pani uwagę aby serek miał jak najmniej soli, sodu i cukru. Nie radzę sięgać po serki smakowe, ponieważ np serek o smaku rzodkiewki ma jedynie odrobinę dodatku rzodkiewki( a zdarza się że wcale) a pozostała cześć to aromaty i chemia, która nadaje smak danego warzywa. Polecam np serek Bieluch naturalny. Zamiast masła można również przesmarować delikatnie pieczywo oliwą z oliwek lub musztardą(ale także dobrej jakości)
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
Jedna łyżeczka masła czy margaryny ma około 40-45 kalorii. Zamiast masła można używać np. serek twarogowy, musztardę itp. Można przygotować własne pasty do kanapek np. z ryb, jajek, sera twarogowego z dodatkiem rzodkiewki czy szczypiorku.
Po przepisy zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Masło na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Serek bez tłuszczu do placków z otrąb owsianych – odpowiada Julita Krawczyk
- Sery kanapkowo-sałatkowe na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Wartości odżywcze serków do pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wartości odżywcze serków topionych i pasztetów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Naleśniki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Sztuczne aromaty a smak pożywienia – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Nie każde masło orzechowe jest takie samo. Sprawdź, co kryje etykieta
Masło orzechowe osiągnęło status zdrowej przekąski
Uwielbiasz gorgonzolę? Zobacz, dlaczego ten ser nie zawsze służy zdrowiu
Gorgonzola zachwyca intensywnym smakiem i kremową
Wybrał najzdrowsze produkty w Biedronce. Dietetyk poleca
Zdrowe odżywiania nie musi być drogie. Udowadnia t