Sztuczne aromaty a smak pożywienia

Czy to prawda, że gdy do żywności dodany jest sztuczny aromat, to odpowiada on za 99% smaku produktu i tak naprawdę nie czujemy co jemy?
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Witam,

Jeśli chodzi o smak nasze receptory smakowe mają bardzo ograniczone zdolności rozpoznania smaku. Głównie rozpoznajemy smak słodki, kwaśny, cierpki, pikantny, słony i urnami.
Odczuwany przez nas smak to głównie zapach gazów, które są uwalniane przez substancje chemiczne, które spożywamy w produktach.
Aromat żywności może być odpowiedzialny nawet za 90% jej smaku.
Jest to związane z faktem, że podczas jedzenie, żucia uwalniane są gazy lotne, które przedostają się z jamy ustnej i nosa do warstwy komórek nerwowych. Mózg łączy proste sygnały smaku z języka ze złożonymi sygnałami zapachu i w ten sposób odczuwamy smak.
Także nie chodzi tylko o sztuczny aromat, ale ogólnie odbieranie smaku przez nas organizm.
Jesli ma Pani katar to bardzo ciężko byłoby Pani określić jedzony produkt, zwłaszcza gdy miałaby Pani zakryte oczy.

Zapraszam także do zapoznania się z materiałami na stronie www.kalorynka.pl

Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl

0
Mgr Aleksandra JĂłzwik
Mgr Aleksandra JĂłzwik

Sztuczny aromat zwłaszcza w produktach, w których ilość tego co ma on zastępować jest znikoma, stanowi 99 % smaku. Cukierek o smaku truskawkowym bez aromatów smakowałby jak cukier.

Witam Panią,

W danym stwierdzeniu jest bardzo dużo prawdy. Aromaty nadają smak produktom Bardzo często np jogurty o smaku malinowym prawie nie mają w sobie malin a za smak odpowiedzialny jest aromat malinowy. Dlatego też należy dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty o jak najmniejszym dodatku chemii. Im jest krótszy skład produktu tym lepiej, tym produkt jest bardziej naturalny

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty