Dieta 1000 kalorii
Witam,
Jeśli chodzi o smak nasze receptory smakowe mają bardzo ograniczone zdolności rozpoznania smaku. Głównie rozpoznajemy smak słodki, kwaśny, cierpki, pikantny, słony i urnami.
Odczuwany przez nas smak to głównie zapach gazów, które są uwalniane przez substancje chemiczne, które spożywamy w produktach.
Aromat żywności może być odpowiedzialny nawet za 90% jej smaku.
Jest to związane z faktem, że podczas jedzenie, żucia uwalniane są gazy lotne, które przedostają się z jamy ustnej i nosa do warstwy komórek nerwowych. Mózg łączy proste sygnały smaku z języka ze złożonymi sygnałami zapachu i w ten sposób odczuwamy smak.
Także nie chodzi tylko o sztuczny aromat, ale ogólnie odbieranie smaku przez nas organizm.
Jesli ma Pani katar to bardzo ciężko byłoby Pani określić jedzony produkt, zwłaszcza gdy miałaby Pani zakryte oczy.
Zapraszam także do zapoznania się z materiałami na stronie www.kalorynka.pl
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl
Sztuczny aromat zwłaszcza w produktach, w których ilość tego co ma on zastępować jest znikoma, stanowi 99 % smaku. Cukierek o smaku truskawkowym bez aromatów smakowałby jak cukier.
Witam Panią,
W danym stwierdzeniu jest bardzo dużo prawdy. Aromaty nadają smak produktom Bardzo często np jogurty o smaku malinowym prawie nie mają w sobie malin a za smak odpowiedzialny jest aromat malinowy. Dlatego też należy dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty o jak najmniejszym dodatku chemii. Im jest krótszy skład produktu tym lepiej, tym produkt jest bardziej naturalny
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Substancje toksyczne w słodyczach – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Skład cukierków ziołowych a ich wpływ na organizm – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakich składników pożywienia należy unikać? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Odczuwanie głodu a nadwaga – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Nawyk picia wody mineralnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym się różnią kasze, ryże, makarony ekologiczne od nieekologicznych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Problemy z gryzieniem pokarmów stałych u 3,5-latka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy zielona herbata smakowa ma takie same właściwości jak ta tradycyjna zielona? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Smak i wygląd kaszy ekologicznej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Produkty zawierające tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na alzheimera nawet o 74 proc.
Uważaj na produkty, w których mogą sie ukrywać tra
Czy czekolada do wciągania jest bezpieczna?
Czekolada w proszku zamiast energetyków? W Europie
Napoje niskokaloryczne mogą powodować otyłość i choroby serca
Naukowcy z Uniwersytetu Purdue byli zaskoczeni wyn