Witam,
Jeśli chodzi o smak nasze receptory smakowe mają bardzo ograniczone zdolności rozpoznania smaku. Głównie rozpoznajemy smak słodki, kwaśny, cierpki, pikantny, słony i urnami.
Odczuwany przez nas smak to głównie zapach gazów, które są uwalniane przez substancje chemiczne, które spożywamy w produktach.
Aromat żywności może być odpowiedzialny nawet za 90% jej smaku.
Jest to związane z faktem, że podczas jedzenie, żucia uwalniane są gazy lotne, które przedostają się z jamy ustnej i nosa do warstwy komórek nerwowych. Mózg łączy proste sygnały smaku z języka ze złożonymi sygnałami zapachu i w ten sposób odczuwamy smak.
Także nie chodzi tylko o sztuczny aromat, ale ogólnie odbieranie smaku przez nas organizm.
Jesli ma Pani katar to bardzo ciężko byłoby Pani określić jedzony produkt, zwłaszcza gdy miałaby Pani zakryte oczy.
Zapraszam także do zapoznania się z materiałami na stronie www.kalorynka.pl
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
A. Erdmann
www.kalorynka.pl
Sztuczny aromat zwłaszcza w produktach, w których ilość tego co ma on zastępować jest znikoma, stanowi 99 % smaku. Cukierek o smaku truskawkowym bez aromatów smakowałby jak cukier.
Witam Panią,
W danym stwierdzeniu jest bardzo dużo prawdy. Aromaty nadają smak produktom Bardzo często np jogurty o smaku malinowym prawie nie mają w sobie malin a za smak odpowiedzialny jest aromat malinowy. Dlatego też należy dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty o jak najmniejszym dodatku chemii. Im jest krótszy skład produktu tym lepiej, tym produkt jest bardziej naturalny
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy zielona herbata smakowa ma takie same właściwości jak ta tradycyjna zielona? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Problemy z gryzieniem pokarmów stałych u 3,5-latka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Zmiana smaku i niechęć do kawy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kaloryczność kawy cappuccino – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak szybko przytyć w miesiąc? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Witamina K w pożywieniu – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Skład cukierków ziołowych a ich wpływ na organizm – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Prośba o opinię na temat makaronu shirataki – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta
Produkty zawierające tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na alzheimera nawet o 74 proc.
Uważaj na produkty, w których mogą sie ukrywać tra
Jadłam na świątecznym jarmarku. "Wyczerpujący maraton dla wątroby"
Bomba cukru, tłuszczu i soli. Tak można byłoby pod