Prośba o opinię na temat makaronu shirataki

Co sądzicie Państwo, zależy mi na różnych opiniach, na temat makaronu shirataki. Nie tyle jako- niskokalorycznego sprzymierzeńca odchudzających się- ale jako wyjątkowo oporny błonnik. Czy on może zaszkodzić? Czy ten glukomannan jest taki zdrowy? Zainteresowałam się nim i zakupiłam kilka opak. oraz zjadłam ze smakiem-ale nie ze względu na kalorie, lecz to że jest bezglutenowy, a nie ma tak wysokiego Indeksu Glikemicznego jak te pozostałe zamienniki makaronów czy klusek pszennych i żytnich.
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Witam,

Glukomannan ma głównie działanie zwiększające wypełnienie żołądka i przyspieszające pasaż jelitowy. Jest to wielocukier należący właśnie do frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Także nie wiem co miała Pani na myśli, pisząc o oporności błonnika.
Po prostu nie jest trawiony w układzie pokarmowym przez enzymy trawienne
Glukomannan jest tradycyjnym składnikiem makaronów, tofu czy galaretek właśnie w rejonie Azji. Teraz dodaje się go żywności jako emulgator lub środek zagęszczający.
Jest on uznawany za bezpieczny, ale nie posiada statusu GRAS przydzielanego przez Amerykańską Federację Żywności i Leków.
W badaniach klinicznych wykazano, że dobrze działa na profil lipidowy ( obniża poziom LDL). Bardzo dobrze sprawdza się również w diecie odchudzającej. A dodatkowo stosuję się go w leczeniu wspomagającym cukrzycę typu II.
Bardzo rzadko zdarzają się objawy niepożądane.
Myślę, że jeśli spożywa Pani makaron raz na 2-3 dni nie powinna mieć Pani żadnych problemów ze zdrowiem.

Pozdrawiam,
A. Erdmann
www.kalorynka.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty