Witam,
Glukomannan ma głównie działanie zwiększające wypełnienie żołądka i przyspieszające pasaż jelitowy. Jest to wielocukier należący właśnie do frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Także nie wiem co miała Pani na myśli, pisząc o oporności błonnika.
Po prostu nie jest trawiony w układzie pokarmowym przez enzymy trawienne
Glukomannan jest tradycyjnym składnikiem makaronów, tofu czy galaretek właśnie w rejonie Azji. Teraz dodaje się go żywności jako emulgator lub środek zagęszczający.
Jest on uznawany za bezpieczny, ale nie posiada statusu GRAS przydzielanego przez Amerykańską Federację Żywności i Leków.
W badaniach klinicznych wykazano, że dobrze działa na profil lipidowy ( obniża poziom LDL). Bardzo dobrze sprawdza się również w diecie odchudzającej. A dodatkowo stosuję się go w leczeniu wspomagającym cukrzycę typu II.
Bardzo rzadko zdarzają się objawy niepożądane.
Myślę, że jeśli spożywa Pani makaron raz na 2-3 dni nie powinna mieć Pani żadnych problemów ze zdrowiem.
Pozdrawiam,
A. Erdmann
www.kalorynka.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Prośba o opinię na temat treningów insanity – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Prośba o opinię na temat wody Kangen – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wchłanianie składników odżywczych a makaron dietetyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Prośba o opinię na temat tabletek wspomagających odchudzanie Piperyna Forte – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Prośba o opinię na temat diety Dukana – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Napady głodu i obsesyjne myślenie o jedzeniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Wprowadzenie mięsa do diety a wysyp trądziku – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
artykuły
Inulina - właściwości i zastosowanie
Inulina to naturalny oligomer fruktozy. Ten złożon
Utrzymasz cukier w ryzach. Zasada, która może cię ustrzec przed cukrzycą
Aby uniknąć gwałtownych skoków poziomu cukru we kr
Alginian sodu - właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego. Ten