Wchłanianie składników odżywczych a makaron dietetyczny

Czy makaron dietetyczny shirataki (ostatnio coraz popularniejszy, wytwarzany z bulw rośliny Konjak) może ograniczać lub wręcz upośledzać wchłanianie składników odżywczych - jeśli tak, to na jak długo? Czy zatem nie ma sensu mieszać go z warzywami, z których chciałabym przyswoić jak najwíęcej mikroelementów, lub z mięsem/rybą, gdy zależy nam na wysokiej dostępności białka i nie chcemy jedynie się zapchać a odżywić. Ten makaron zawiera podobno korzystny glukomannan.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Substancja ta nie została dotychczas wystarczająco przebadana, szczególnie w kwestii efektów tak wysokiego spożycia jak w przypadku zastąpienia tradycyjnego makaronu tą substancją (wspomniany makaron zawiera praktycznie wyłącznie błonnik pokarmowy z głównym udziałem glukomannanu). Nie ma jednak wątpliwości, że jej wpływ na organizm nie będzie bardzo korzystny przy takiej ilości, biorąc pod uwagę, że jest to wyłącznie materiał balastowy, zapychający przewód pokarmowy nie dostarczając żadnych składników odżywczych. Glukomannan jak wszystkie rodzaje błonnika pokarmowego przy wysokiej podaży upośledza wchałanianie składników mineralnych, witamin i ogranicza strawność białka. O ile glukomanna spożyty w niewielkiej ilości (jako suplement diety) może wykazywać działanie prozdrowotne, to nie nadaje się do zastąpienia nim węglowodanów. Jeżeli nie szuka Pani zarem magicznego środka odchudzającego, a wartościowej żywności polecam spożywać klasyczny makaron z pszenicy durum, a glukomannan zakupić w formie suplementu diety.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty