Mięso ekologiczne
Substancja ta nie została dotychczas wystarczająco przebadana, szczególnie w kwestii efektów tak wysokiego spożycia jak w przypadku zastąpienia tradycyjnego makaronu tą substancją (wspomniany makaron zawiera praktycznie wyłącznie błonnik pokarmowy z głównym udziałem glukomannanu). Nie ma jednak wątpliwości, że jej wpływ na organizm nie będzie bardzo korzystny przy takiej ilości, biorąc pod uwagę, że jest to wyłącznie materiał balastowy, zapychający przewód pokarmowy nie dostarczając żadnych składników odżywczych. Glukomannan jak wszystkie rodzaje błonnika pokarmowego przy wysokiej podaży upośledza wchałanianie składników mineralnych, witamin i ogranicza strawność białka. O ile glukomanna spożyty w niewielkiej ilości (jako suplement diety) może wykazywać działanie prozdrowotne, to nie nadaje się do zastąpienia nim węglowodanów. Jeżeli nie szuka Pani zarem magicznego środka odchudzającego, a wartościowej żywności polecam spożywać klasyczny makaron z pszenicy durum, a glukomannan zakupić w formie suplementu diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki odżywcze u wegetarian – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Układanie posiłków ze zrównoważonych składników odżywczych – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Dieta na przybór masy ciała a warzywa i owoce – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Wartości odżywcze surowego ryżu – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Czy strączki można jeść codziennie? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czym zastąpić mięso w diecie? – odpowiada Mgr Paulina Guziołek
- Stosowanie błonnika a odchudzanie – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Suplement diety Jagody Acai a odchudzanie – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy częste jedzenie warzyw może źle wpłynąć na organizm? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń