Substancja ta nie została dotychczas wystarczająco przebadana, szczególnie w kwestii efektów tak wysokiego spożycia jak w przypadku zastąpienia tradycyjnego makaronu tą substancją (wspomniany makaron zawiera praktycznie wyłącznie błonnik pokarmowy z głównym udziałem glukomannanu). Nie ma jednak wątpliwości, że jej wpływ na organizm nie będzie bardzo korzystny przy takiej ilości, biorąc pod uwagę, że jest to wyłącznie materiał balastowy, zapychający przewód pokarmowy nie dostarczając żadnych składników odżywczych. Glukomannan jak wszystkie rodzaje błonnika pokarmowego przy wysokiej podaży upośledza wchałanianie składników mineralnych, witamin i ogranicza strawność białka. O ile glukomanna spożyty w niewielkiej ilości (jako suplement diety) może wykazywać działanie prozdrowotne, to nie nadaje się do zastąpienia nim węglowodanów. Jeżeli nie szuka Pani zarem magicznego środka odchudzającego, a wartościowej żywności polecam spożywać klasyczny makaron z pszenicy durum, a glukomannan zakupić w formie suplementu diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy makaron z mąki durum jest zdrowy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jedzenie makaronu a wpływ na zdrowie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartości odżywcze surowego ryżu – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Stosowanie Colon C na zaparcia a wchłanianie witamin – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Właściwości odżywcze grzybów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Pęczak a odchudzanie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Skuteczność suplementów diety poprawiających jakość mazi stawowej – odpowiada Ewa Kozłowska
- Składniki w diecie 1200 kalorii – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Zażywanie siemienia lnianego a ostropest plamisty – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta na przybór masy ciała a warzywa i owoce – odpowiada Mgr Justyna Siwek
artykuły
Trawienie w czasach fast foodów: jak przetworzona żywność niszczy nasz układ pokarmowy i jak możemy go odbudować
W dobie fast foodów i przetworzonej żywności coraz
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo