Witam serdecznie,
Ugotowany a surowy ryż mają już nieco inną wartość odżywczą. Ugotowany traci trochę na witaminach i minerałach, co jest związane oczywiście z wysoką temperaturą która jest potrzebna by go ugotować. Ponadto strawność jest również inna, i lepiej nasz organizm przyswoi ugotowany ryż, ze względu na to, zawarta w nim skrobia w wysokiej temperaturze zmieni swoją strukturę i będzie bardziej podatna na strawienie przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ryż czerwony a jego wartości odżywcze – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Wartość odżywcza grzybów – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Gotować czy jeść na surowo? Sprawdź, które warzywa zwiększają wartości po obróbce termicznej
Surowe warzywa kojarzą się ze zdrowiem, ale to nie
Kalafior czy brokuł - po który warto sięgać częściej?
Kalafior i brokuł często trafiają na talerze tych,
Zimne danie z lodówki. Kiedy jest bezpieczne, a kiedy może zaszkodzić?
Zjesz szybciej, nie brudzisz garnków i zaoszczędza