Witam serdecznie,
Ugotowany a surowy ryż mają już nieco inną wartość odżywczą. Ugotowany traci trochę na witaminach i minerałach, co jest związane oczywiście z wysoką temperaturą która jest potrzebna by go ugotować. Ponadto strawność jest również inna, i lepiej nasz organizm przyswoi ugotowany ryż, ze względu na to, zawarta w nim skrobia w wysokiej temperaturze zmieni swoją strukturę i będzie bardziej podatna na strawienie przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ryż czerwony a jego wartości odżywcze – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Wartość odżywcza grzybów – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego
Tapioka - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Tapioka to bezglutenowy i hipoalergiczny produkt p
Warzywa, które powodują wzdęcia. Sprawiają, że wyglądasz na 5 kg więcej
Wzdęcia to dość przykra i kłopotliwa dolegliwość,