Wartości odżywcze surowego ryżu

Dzień dobry, Jak wiadomo wartości odżywcze danych produktow(weglowodany, bialka i tłuszcze) sa podane dla surowego środka spożywczego, przed obrobka termiczna. Czy zmielony, surowy ryż dostarczy w takim razie organizmowi tyle samo wartości co ugotowany? Czy organizm przyjmuje go w takiej postaci?
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
Ugotowany a surowy ryż mają już nieco inną wartość odżywczą. Ugotowany traci trochę na witaminach i minerałach, co jest związane oczywiście z wysoką temperaturą która jest potrzebna by go ugotować. Ponadto strawność jest również inna, i lepiej nasz organizm przyswoi ugotowany ryż, ze względu na to, zawarta w nim skrobia w wysokiej temperaturze zmieni swoją strukturę i będzie bardziej podatna na strawienie przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty