Ryż czerwony a jego wartości odżywcze

Dzień dobry, chciałabym zadać pytanie dotyczące różnic między ryżem czerwonym i brązowym. Spotkałam ostatnio w sklepie ryż czerwony i byłam mocno zaskoczona, ponieważ do tej pory nigdy nie miałam z nim styczności. Czy ryż czerwony jest zdrowy? I czy jest zdrowszy od brązowego? Ryż brązowy zawsze wydawał mi się tym najzdrowszym, często o nim się słyszało jako o zdecydowanie lepszej alternatywie niż ryż biały. A teraz spotkałam ryż czerwony i nie wiem co o nim myśleć. Staram się zdrowo odżywiać, dbam też o wagę, więc raczej unikam kalorycznych produktów. A jak to jest w przypadku ryżu czerwonego? Czy on jest tuczący czy nie? Czy można uznać go za jeszcze zdrowszą alternatywę niż ryż brązowy czy raczej nie jest on aż tak dobry dla naszego organizmu? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi w mojej sprawie. Pozdrawiam.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Otyłość brzuszna a płeć

Jedną ze współczesnych chorób cywilizacyjnych jest bez wątpienia otyłość. Czy płeć w jakikolwiek sposób warunkuje jej wystąpienie? Na to pytanie odpowiada prof. Wojciech Drygas, internista.

Ryż czerwony, podobnie jak brązowy, jest ryżem pełnoziarnistym, zawiera mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety - obok ryżu brązowego czy czarnego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty