Wartości odżywcze wafli ryżowych i chipsów błonnikowych

Czy wafle ryżowe są zdrowe? Kiedy najlepiej je spożywać? Jako przekaskę? Ponadto teraz na rynek weszły tzw. chipsy błonnikowe, czy one równiez są zdrowe? Sprawdzałam skład i nie zauwazylam tam niczego niepokojącego. A panstwo co o tym myśla?/
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Wafle ryżowe mogą stanowić przekąskę, która będzie stosowana w chwili potrzeby sięgnięcia po coś słodkiego pomiędzy posiłkami lub w podobnych sytuacjach, jednak pod względem żywieniowym nie są one szczególnie zasobne w cenne składniki odżywcze.
Spożywanie chipsów błonnikowych odradzałabym natomiast, z uwagi na obecność w ich składzie wielu substancji dodatkowych o charakterze wzmacniaczy smaku i konserwantów. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po świeże warzywa i owoce oraz pełnoziarniste płatki zbożowe (owsiane, żytnie itp.), które są także bardzo cennym źródłem błonnika w diecie.
pozdrawiam

0

Witam, zarówno wafle ryżowe i chipsy błonnikowe są traktowane jako przekąska w dodatku niskokaloryczna. Niestety o ile wafle ryżowe naturalne nie mają wielu dodatków, to chipsy już w swoim składzie zawierają np. sól. Kiedy je jeść? Wafle ryżowe mogą służyć jako zamiennik pieczywa, chipsy jako przekąska, ale pamiętajmy, że 1 wafel ryżowy to ok. 38 kcal, a porcja chipsów 35 g to 145 kcal, więc nie lepiej nie jeść ich za dużo.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty