Ekologiczne warzywa i owoce
Witam
Wafle ryżowe mogą stanowić przekąskę, która będzie stosowana w chwili potrzeby sięgnięcia po coś słodkiego pomiędzy posiłkami lub w podobnych sytuacjach, jednak pod względem żywieniowym nie są one szczególnie zasobne w cenne składniki odżywcze.
Spożywanie chipsów błonnikowych odradzałabym natomiast, z uwagi na obecność w ich składzie wielu substancji dodatkowych o charakterze wzmacniaczy smaku i konserwantów. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po świeże warzywa i owoce oraz pełnoziarniste płatki zbożowe (owsiane, żytnie itp.), które są także bardzo cennym źródłem błonnika w diecie.
pozdrawiam
Witam, zarówno wafle ryżowe i chipsy błonnikowe są traktowane jako przekąska w dodatku niskokaloryczna. Niestety o ile wafle ryżowe naturalne nie mają wielu dodatków, to chipsy już w swoim składzie zawierają np. sól. Kiedy je jeść? Wafle ryżowe mogą służyć jako zamiennik pieczywa, chipsy jako przekąska, ale pamiętajmy, że 1 wafel ryżowy to ok. 38 kcal, a porcja chipsów 35 g to 145 kcal, więc nie lepiej nie jeść ich za dużo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta a wafle ryżowe – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie wafli ryżowych na diecie przez 25-latkę – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wafle ryżowe a dieta odchudzająca – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Czy domowe chipsy są zdrowsze? – odpowiada Amelia Świsłowska
- Spożywanie wafli ryżowych na diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartości odżywcze serków do pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Czy mogę jeść wafle ryżowe naturalne po operacji usunięciu wyrostka robaczkowego? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn