Czy domowe chipsy są zdrowsze?

Bardzo lubię chipsy ale ze są narażone szkodliwe nasz pokonane chemia. W takim razie chce robić domowe chipsy w piekarniku bądź w frytownicy. Moje pytanie czy takie domowe chipsy będą zdrowsze i czy można jeść je często czy też ograniczać? I jeszcze przy okazji czy też domowe chipsy jabłkowego są zdrowe? Lepiej jeść świeże jabłka czy suszone?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Chipsy (jeśli mowa o ziemniaczanych) - czy to domowe czy nie, zawsze będą przekąską bogatą w tłuszcz więc też podlegają ograniczeniu w naszym jadłospisie. Czy są "zdrowsze"? Trudno powiedzieć, zależy od sposobu przygotowania i dodatków. Z pewnością uda nam się znaleźć kupne chipsy o prostym składzie, będą pewnie trochę droższe niż te "z chemią".

W domu proponuję przyrządzić chipsy z warzyw korzeniowych lub jarmużu - wystarczy łyżka oleju i przyprawy - takie chipsy robimy w piekarniku.

Jeśli chodzi o chipsy jabłkowe - są fajną przekąską, ale zawsze lepiej jest zjeść świeże jabłko - naturalny, nieprzetworzony produkt.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty