Chipsy (jeśli mowa o ziemniaczanych) - czy to domowe czy nie, zawsze będą przekąską bogatą w tłuszcz więc też podlegają ograniczeniu w naszym jadłospisie. Czy są "zdrowsze"? Trudno powiedzieć, zależy od sposobu przygotowania i dodatków. Z pewnością uda nam się znaleźć kupne chipsy o prostym składzie, będą pewnie trochę droższe niż te "z chemią".
W domu proponuję przyrządzić chipsy z warzyw korzeniowych lub jarmużu - wystarczy łyżka oleju i przyprawy - takie chipsy robimy w piekarniku.
Jeśli chodzi o chipsy jabłkowe - są fajną przekąską, ale zawsze lepiej jest zjeść świeże jabłko - naturalny, nieprzetworzony produkt.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chipsy naprawdę są niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy chipsy jabłkowe suszone w domu w piekarniku są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartości odżywcze wafli ryżowych i chipsów błonnikowych – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak hamować apetyt na słodycze i chipsy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak powstrzymać się od podjadania? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Domowe sposoby na wybielanie zębów – odpowiada Lek. dent. Izabela Sokólska
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć, jeśli w aktywności fizycznej przeszkadza kontuzja kolana – odpowiada Roma Wojtewicz
- Niepohamowany apetyt... – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
artykuły
Niepozorny kisiel może być zdrowy? Fakty i mity o ulubionym deserze
Kisiel - bezwartościowy deser z torebki czy zdrowa
Powstają z mieszaniny skrobi i wody. Bomba węglowodanów, kalorii, tłuszczu
Są chrupiące, słone i tak wciągające, że trudno po
Domowe "energetyki". Zwalczają senność, poprawiają koncentrację
Napoje energetyczne mają jeden cel - dać "kopa", ż