Bardzo lubię chipsy ale ze są narażone szkodliwe nasz pokonane chemia. W takim razie chce robić domowe chipsy w piekarniku bądź w frytownicy. Moje pytanie czy takie domowe chipsy będą zdrowsze i czy można jeść je często czy też ograniczać? I jeszcze przy okazji czy też domowe chipsy jabłkowego są zdrowe? Lepiej jeść świeże jabłka czy suszone?
Chipsy (jeśli mowa o ziemniaczanych) - czy to domowe czy nie, zawsze będą przekąską bogatą w tłuszcz więc też podlegają ograniczeniu w naszym jadłospisie. Czy są "zdrowsze"? Trudno powiedzieć, zależy od sposobu przygotowania i dodatków. Z pewnością uda nam się znaleźć kupne chipsy o prostym składzie, będą pewnie trochę droższe niż te "z chemią".
W domu proponuję przyrządzić chipsy z warzyw korzeniowych lub jarmużu - wystarczy łyżka oleju i przyprawy - takie chipsy robimy w piekarniku.
Jeśli chodzi o chipsy jabłkowe - są fajną przekąską, ale zawsze lepiej jest zjeść świeże jabłko - naturalny, nieprzetworzony produkt.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chipsy naprawdę są niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy chipsy jabłkowe suszone w domu w piekarniku są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wartości odżywcze wafli ryżowych i chipsów błonnikowych – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak hamować apetyt na słodycze i chipsy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak powstrzymać się od podjadania? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Domowe sposoby na wybielanie zębów – odpowiada Lek. dent. Izabela Sokólska
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć, jeśli w aktywności fizycznej przeszkadza kontuzja kolana – odpowiada Roma Wojtewicz
- Niepohamowany apetyt... – odpowiada Mgr Katarzyna Szott