Jestem anorektyczką, sama próbuję wrócić do zdrowia - czy dobrze się odżywiam?

Mam 20 lat. Od 16 roku życia choruję na anoreksję. Moja najniższa waga wynosiła 28 kg. Teraz ważę 38 kg, mam 158 cm wzrostu. Nie leczę się nigdzie, sama próbuję wrócić do zdrowia. Jestem pod kontrolą psychologa i psychiatry. Rozmowy z nimi mi pomagają. Nie biorę żadnych leków. Czasem jem więcej, czasem mniej. Moje dni wyglądają podobnie. Wstaję o godz. 7. Jem całą bułkę z serem lub wędliną i pomidorem, i piję herbatę z cukrem lub kakao, ok. godz 11 jem jabłko lub drożdżówkę z serem. W porze obiadowej jem bułkę z serem i pomidorem (czasami jest to ok. godz. 15). Jeśli jestem w domu, to ok. 13 jem łyżkę ziemniaków, łyżkę surówki i kawałeczek mięsa lub np. 5 pierogów z serem. Ok. 19 jem bułkę, częściej jednak rezygnuję z kolacji i jem tylko 2-3 jabłka.

Budzę się ok. godz. 5 rano i mam problemy w toalecie. Opróżniam się, ale z wielkim bólem, mam straszne zaparcia. Czasem pozwolę sobie podjeść pomadkę, ale rzadko to się zdarza. Taki incydent miał miejsce wczoraj. Nie przepadam za słodyczami, dlatego w ogóle ich nie jem. Z owoców jem bardzo dużo jabłek, a z warzyw pomidory i marchewkę. Boję się, że puchnę... Nie wiem, takie mam wrażenie. Raz się tak zdarzyło. Zaczęłam jeść i zapuchłam. Okazało się, że to jednak problemy z nerkami, ale ja obawiam się, że to wraca i że za dużo jem, że za często, że niewłaściwie. I że to od tego puchnę i puchłam. Zrobiłam badania. Okazało się, że mam dużą anemię i nadkrzepliwość krwi. Poziom płytek krwi wynosi 505. Głód czuję tylko rano. Dlatego też nie wiem, kiedy i ile powinnam jeść. Jak ja mam się odżywiać, aby sobie nie zaszkodzić, a powoli wyjść z choroby, uzyskać odpowiednią dla mnie wagę i wygrać z nią? Proszę o szybką odpowiedź i pomoc.

MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,
byłoby najlepiej, gdybyś zgłosiła się do dietetyka, który ułoży Ci odpowiedni jadłospis.
Twoja dieta jest zbyt monotonna. Nie powinnaś spożywać dużej ilości surowych jabłek, ponieważ mają one właściwości wzdymające i mogą pogorszyć Twoje problemy z jelitami. Lepiej jedz ich umiarkowane ilości i gotowane lub pieczone, zastąp je częściowo bananami, korzystnie jest też pić domowe kompoty i przyrządzone na ich bazie kisiele, kaszki owocowe.
Gotowana marchew powoduje zaparcia, dlatego jedz inne warzywa: np. gotowane czerwone buraki, dynię, kukurydzę, mieszanki gotowanych warzyw, szpinak.
Twój jadłospis zawiera też za mało mięsa, powinnaś jeść go więcej, np.: ryb, indyka, cielęciny - najlepiej np. uduszone z warzywami z małą ilością wody. Zbyt mała ilość mięsa, które jest bogate w żelazo jest przyczyną Twojej anemii.
Wraz z mięsem trzeba jeść surówki i owoce zawierające dużo witaminy C (cytrusy, czarna porzeczka, kiwi). Dużo witaminy C ma również żurawina. Witamina ta ułatwia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
Posiłki jedz o stałych porach. Twój obiad powinien być dwudaniowy i składać się z zupy zawierającej ugotowane mięso oraz drugiego dania. Na podwieczorek powinnaś jeść owoc i np. jogurt lub budyń, kawałek domowego ciasta z owocami. Nie wolno Ci rezygnować z kolacji!Powinna być sycąca i lekkostrawna, np. kanapki i sałatka warzywna.

Oprócz psychoterapii i wizyt u psychiatry, koniecznie powinnaś regularnie konsultować się z internistą lub lekarzem rodzinnym!

Weź również pod uwagę możliwość leczenia szpitalnego, aby ustabilizować Twoją wagę i stan fizyczny na bezpiecznym poziomie. Twój psychiatra może Ci wypisać skierowanie do odpowiedniego ośrodka.

Serdecznie pozdrawiam i życzę Ci powodzenia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty