Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
W przypadku zaparć należy ograniczyć produkty obniżające perystaltykę jelit. Należą do nich: mąka ziemniaczana, żelatyna, napoje garbnikowe (z suszonych czarnych jagód), warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny - pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte, banany ) - pektyny mają zdolność absorbowania wody, ryż - kleiki. Niewskazane są warzywa wzdymające, strączkowe, kapustne cebulowe – mogą nasilać objawy
Należy natomiast uwzględnić pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit: produkty wysokoresztkowe - bogate w błonnik nierozpuszczalny (otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami ), pokarmy zawierające cukry , które wywołują procesy fermentacyjne w jelitach (tylko w ograniczonych ilościach!): *fruktozę - występuje w miodzie, słodkich owocach, sokach owocowych, szczególnie w soku jabłkowym) *laktozę - (występuje w mleku słodkim), kwaśne owoce i warzywa (bogate w kwasy organiczne).
Regulująco na wydalanie stolca może wpływać szklanka wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny wypijana na czczo.

0

W przypadku zaparcia, które jest chyba jedną z najbardziej powszechnych dolegliwości, najskuteczniejszym lekarstwem jest bez wątpienia dieta.Produkty mogące zapobiec jak i pomóc przy zaparciach to: nieprzetworzone otręby najlepiej pszenne albo ryżowe, płatki, kasze i inne produkty z grubego przemiału, warzywa korzeniowe (m.in.marchew, ziemniak), liściaste (np.szpinak), rośliny strączkowe (tj. groch, fasola), owoce świeże (jagody, jabłka, pomarańcze) i suszone (śliwki, figi, daktyle). Przy zaparciach obok spożywania odpowiednich pokarmów równie ważne jest wypijanie dużej ilości płynów.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty