witam,
duzo wody,
duzo warzyw,
0 produktow pszennych
0 slodyczy
0 kwasów tłuszczowych trans
0 fast foodow
0 smieciowego jedzenia
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz
- Przewlekłe zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha u 41-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska