Dzień dobry,
U mam należy zadbać o florę bakteryjną jelit oto sposoby, proszę w miarę możliwości wszystkie wprowadzić:
1. probiotyki - codziennie spożywać jogurty naturalne lub kefir (jak najświeższe) do których można dodać owoce (świeże lub mrożone np. truskawki, maliny, jagody) lub preparaty aptekowe np. Lakcid 2 x 1 ampułka
2. owies - otręby owsiane - namoczone w wodzie - 1 łyżka dzienne, albo płatki owsiane można dodać do nich owoce lub preparat beta glukan - 1 kapsułka 2 razy dziennie
3. suszone śliwki - 3 na dzień
4. wzbogacić dietę w olej lniany (1 łyżka dziennie)- nie tylko zwiększy poślizg, ale również zregeneruje jelita.
5. na czczo lub przed snem mix - 1 łyżka miodu w 0,5 szklanki letniej wody
6. zrezygnować z ryżu na rzecz kaszy jaglanej, jęczmiennej, kuskus
7. dużo warzyw gotowanych lub drobno pokrojonych
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam
Przyczyn zaparć może być wiele, w tym również naturalna tendencja do ich występowania. Przede wszystkim należy pozostać pod stałą kontrolą lekarza. Proponowałabym także zadbać o odpowiednią podaż błonnika, jednak niewskazane jest aby pochodził on z otrębów gdyż rzeczywiście mają one silne działanie drażniące, co w tym stanie jest szczególnie niewskazane. Dobrze byłoby, aby źródłem błonnika w diecie były : płatki owsiane w postaci rozmiękczonej na przykład w wodzie lub jogurcie, warzywa i owoce (w razie konieczności częściowo przetarte), produkty zbożowe pełnoziarniste.
Należy także spożywać regularnie 5 posiłków ,unikać jedzenia w pośpiechu, oraz jedzenia na stojąco.Posiłki powinny być ciepłe, wskazane jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, pieczenie w folii, zabronione natomiast smażenie na tłuszczu.Mleko najlepiej zastąpić napojami mlecznymi fermentowanymi (kefiry, jogurty, maślanka) - zawierają mniej laktozy, dostarczają bakterie Lactobacillus i Bifidobacteria, które regulują pracę jelit.
W diecie należy ograniczyć produkty obniżające perystaltykę jelit:
mąka ziemniaczana, żelatyna, napoje garbnikowe (z suszonych czarnych jagód), warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny - pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte, banany ) - pektyny mają zdolność absorbowania wody, ryż - kleiki.
Niewskazane są warzywa wzdymające, strączkowe, kapustne cebulowe – mogą nasilać objawy.Regulująco na wydalanie stolca może wpływać szklanka wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny wypita na czczo.
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz