Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety

Mój organizm reaguje przeciwnie niż powinien, staram sie odżywiać zdrowo, pozostało mi do zrzucenia 4-5 kg ( 7 kg mam juz za sobą ), mam problem z wypróżnianiem, zamieniam chleb na wafle ryżowe ktore wiadomo zabierają o wiele mniej kalorii i posiadają duzo błonnika który powinien działać przeczyszczająco a działa wrecz przeciwnie, tak samo jest z błonnikiem który chciałam dodawać do wody lub herbaty, powoduje on brak wizyt w toalecie na kilka dni. Ktoś wie czemu tak jest?
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam. Problem może tkwić np. w tym, że pije Pani zbyt mało wody. Przy diecie bogatobłonnikowej to bardzo ważne, aby dużo pić. W przeciwnym razie błonnik zamiast przeczyszczać, możedziałać odwrotnie. Polecam także zastąpić wafle ryżowe płatkami owsianymi (gotowanymi na wodzie) z dodatkiem owoców i jogurtu/kefiru lub maślanki. Dodatkowo pomocne może być picie naparu z siemienia lnianego oraz spożywanie suszonych śliwek (koniecznie należy je najpierw namoczyć w wodzie przez kilka godzin). Można także dodawać do potraw otręby zbożowe np. do mleka, jogurtu lub koktajlu (również chodzi o to, aby nie były spożywane na sucho). Proszę także starać się jeść jak najwięcej surowych warzyw (minimum 5 porcji dziennie). Mam nadzieję, że powyższe wskazówki przyniosą poprawę.

0

Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty