Aby nie mieć zaparć najlepiej spożywać dużo błonnika. Ten można znaleźć przede wszystkim w surowych owocach i warzywach ze skórką. Warto też jeść jogurty z żywymi kulturami bakterii, które wspomogą pracę jelit.
Witam,
Aby uniknąć zaparć, dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy. Znajduję się on w warzywach, owocach czy produktach zbożowych czyli tych z pełnego przemiału np. razowe pieczywo, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, otręby pszenne itp. W wypróżnianiu pomagają też fermentowane produkty mleczne np. kefiry, jogurty, maślanki.
Zaparciom sprzyja spożywanie potraw tłustych, bogatych w tłuszcze zwierzęce. Należy więc unikać mięsa wieprzowego, tłustych wędlin czy serów. Ograniczyć należy tez cukry proste, czyli zrezygnować ze spożycia słodyczy, słodzonych napojów itp. W zapobieganiu zaparć ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu, spożywanie od 1,5 - 2 litrów wody na dobę. Ruch i ćwiczenia fizyczne również wpłyną korzystnie na prawidłową perystaltykę jelit i przyspieszą szybkość pasażu treści jelitowej.
Pozdrawiam
Witam.W przypadku nawracających lub nasilających się zaparć zaleca się modyfikację diety. Bardzo ważne jest zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Dieta zawierająca dużo błonnika ułatwia regularne wypróżnienie się i pomaga zapobiegać zaparciom.Produktami zbożowymi bogatymi w błonnik pokarmowy są produkty z tzw. pełnego przemiału, jak np. gruboziarniste kasze (gryczana), brązowy ryż, razowy makaron, pieczywo razowe, graham, płatki owsiane, otręby pszenne. Dobrym źródłem błonnika są również warzywa, m.in. marchew, buraki, kapusta, strączkowe oraz świeże (jabłka, maliny, śliwki, pomarańcze) i suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki).
W zapobieganiu zaparciom bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów, tj. od 1,5 do 2 litrów dziennie.
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
W celu poprawy pracy przewodu pokarmowego proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje ale czyściej. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień może zacząć Pani od wypicia szklanki wody z sokiem z cytryną. Dobrze działa na zaparcia także zjedzenie rano na czczo kiwi z łyżką oliwy (wiem że nie brzmi to zbyt dobrze ale działa). Można również 2 łyżki siemienia lnianego zalać szklaną ciepłej wody na noc i wypić przed śniadaniem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują pracę żołądka, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym.
Warto także wprowadzić aktywność fizyczną, unikać potraw ciężkostrawnych.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co należy jeść przy zatwardzeniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy zaparciach i gazach? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak usprawnić pracę jelit i wypróżnianie? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co jeść, aby pozbyć się zaparć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)