Witam! Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Z pewnością nie stosuje Pani herbatek z senesem i środków przeczyszczających. Skupmy się na naturalnych metodach.
W celu poprawy pracy przewodu pokarmowego proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje ale czyściej. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Dzień może zacząć Pani od wypicia szklanki wody z sokiem z cytryną. Dobrze działa na zaparcia także zjedzenie rano na czczo kiwi z łyżką oliwy (wiem że nie brzmi to zbyt dobrze ale działa). Można również 2 łyżki siemienia lnianego zalać szklaną ciepłej wody na noc i wypić przed śniadaniem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują pracę żołądka, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pan także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym.
Warto także wprowadzić aktywność fizyczną, unikać potraw ciężkostrawnych.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść przy zaparciach i gazach? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką należy stosować dietę przeciw zatwardzeniu? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Uczucie niepełnego wypróżnienia przy zdrowym odżywianiu – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Nieregularne wypróżnianie a zdrowe odżywianie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska