Witam. Pani sytuacja wymaga dokładnej analizy. Może być to spowodowane spożywaniem zbyt małej ilości płynów (zalecane 30ml wody mineralnej na kg masy ciała, między posiłkami), błonnika rozpuszczalnego (np. płatki owsiane, warzywa i owoce bez skórek i pestek) czy zaleganiem toksyn w jelitach (tu wskazana racjonalna dieta oczyszczająca). Pozdrawiam
Witam Panią,
Niestety bez odpowiednich badań nie jestem w stanie postawić diagnozy i Pani pomóc. niezbędna jest wizyta u specjalisty. Na dzień dzisiejszy mogę jedynie przypuszczać, że w diecie jest zbyt mało błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Z rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co również przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Być może organizm jest odwodniony. Pije Pani zbyt mało czystej wody, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przy ćwiczeniach fizycznych jest to jeszcze bardziej istotne. Proszę przeanalizować swoją dietę a jeżeli nie zauważy Pani problemu i wypróżnienia się nie poprawią należy niezwłocznie udać się do lekarza.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nieregularne wypróżnianie a zdrowe odżywianie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przewlekłe zaparcia a nadwaga – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co należy jeść przy zatwardzeniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problemy z wypróżnieniem od 5 dni – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska