Witam.
naleśnik z dżemem, ryż gotowany i wafel ryżowy to produkty zapierające - należy u dietetyka wykonać analizę sposobu żywienia pod kątem zawartości błonnika w diecie.
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Jeżeli chodzi o Pani jadłospis to wygląda dobrze. Nie pisze Pani nic na temat swojej wagi i wzrostu więc ciężko jest mi ustalić Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne ale produkty dobiera Pani dość poprawnie. Mam nadzieję że naleśniki przygotowuje Pani z maki razowej żytniej a dżem jest nisko słodzony. Wafle ryżowe zastąpiłabym prawdziwym ciemnym pieczywem. Do obiadu zamiast ryżu naturalnego może być również kasza czy żytni makaron. Podwieczorek jest zbyt mały - proszę dołączyć jeszcze np kefir czy maślankę naturalne i dosypać np otręby czy płatki owsiane. Jeżeli na kolację zjada Pani sam jogurt to również zbyt mało. Proszę np zjeść twarożek z warzywami lub kawałek chudej ryby czy jaja lub pierś z kurczaka z warzywami.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę często sięgać po płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również w większej ilości wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pan także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem, co również przyczyni się do eliminacji zaparć. Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Proszę się upewnić czy przyjmuje Pani odpowiednią ilość płynów (min 2 -2,5 litra wody, wody z cytryną - bez cukru). Jeśli dieta zawiera odpowiednią ilość błonnika (chleb razowy, pełnoziarnisty, owoce, warzywa), a podaż płynów nie jest odpowiednia, to błonnik ten nie jest wypłukiwany z organizmu i zalega, co może być przyczyną rzadkich wypróżnień.
Pozdrawiam, Anna
Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary.
Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Uczucie niepełnego wypróżnienia przy zdrowym odżywianiu – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zaparcia po zastosowaniu zdrowej diety – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Nieprawidłowe trawienie i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Magdalena Mroczek
- Problemy z zaparciami a stosowanie diety bogatoresztkowej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz