Czym zastąpić makaron, ziemniaki i ryż na diecie?

Witam, moje pytanie dotyczy diety. Przy wzroście 1,68 ważę około 72kg, od tygodnia stosuję dietęz octem jabłkowym, zauważyłam, że znacznie zmalał mi apetyt co bardzo mnie cieszy. Chciałabym wprowadzić teraz zmiany w odżywianiu, konkretnie "pozbyć się" makaronu, ziemniaków i ryżu. Czym mogłabym je zastąpić?Jak na razie stosuję zasadę 1200kcal (mam siedzący tryb pracy) i wprowadzam krótkie ćwiczenia. Przy tym wszystkim jednak chciałabym pamiętać o zdrowiu. Czy powinnam coś zmienić?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Otyłość w Polsce

Witam Panią,

Jeżeli chce Pani zdrowo się odżywiać i schudnąć to z pewnością nie powinna Pani rezygnować z kaszy, ryżu czy makaronu!! Są to bardzo ważne składniki naszej diety. Produkty te są źródłem węglowodanów złożonych, powolnie uwalniających cukry do krwiobiegu. Ich spożycie nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i jest wskazane nawet na diecie. Ryż, kasza czy makaron są źródłem energii i przyczynią się do przyspieszenia przemiany materii jednak powinna Pani wybierać jedynie naturalny ryż, razowy makaron i grube kasze. Nie spożywa Pani całego woreczka np ryżu a podzieli go Pani na 2 lub 3 części. w ten sposób dostarczy Pani węglowodanów złożonych ale nie zwiększy Pani w znacznym stopniu kaloryczności diety. Obawiam się że dieta 1200kcal jest nieco za niska w P{ani przypadku. Jest Pani młodą osoba i stara się Pani ćwiczyć więc zapotrzebowanie energetyczne jest dość wysokie. Dieta powinna być urozmaicona i zwierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową.

joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Powinna Pani spożywać produkty, które są źródłem węglowodanów, w odpowiednich ilościach.

Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty