Witam Panią,
Jeżeli chce Pani zdrowo się odżywiać i schudnąć to z pewnością nie powinna Pani rezygnować z kaszy, ryżu czy makaronu!! Są to bardzo ważne składniki naszej diety. Produkty te są źródłem węglowodanów złożonych, powolnie uwalniających cukry do krwiobiegu. Ich spożycie nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i jest wskazane nawet na diecie. Ryż, kasza czy makaron są źródłem energii i przyczynią się do przyspieszenia przemiany materii jednak powinna Pani wybierać jedynie naturalny ryż, razowy makaron i grube kasze. Nie spożywa Pani całego woreczka np ryżu a podzieli go Pani na 2 lub 3 części. w ten sposób dostarczy Pani węglowodanów złożonych ale nie zwiększy Pani w znacznym stopniu kaloryczności diety. Obawiam się że dieta 1200kcal jest nieco za niska w P{ani przypadku. Jest Pani młodą osoba i stara się Pani ćwiczyć więc zapotrzebowanie energetyczne jest dość wysokie. Dieta powinna być urozmaicona i zwierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową.
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Powinna Pani spożywać produkty, które są źródłem węglowodanów, w odpowiednich ilościach.
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nie należy absolutnie wykluczac ziemniaków, ryżu czy makaronu z diety. Brązowy ryż i pełnoziarnisty makaron są źródłem węglowodanów złożonych dostraczających energii, witamin, minerałów i błonnika. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu i raz na jakiś czas też powinny się w diecie pojawić.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby dodać sobie energii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa dla organizmu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czym zastąpić ziemniaki na diecie? – odpowiada Mgr Marta Kociatyn-Stawarz
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dostarczanie tłuszczów przy dobrze zbilansowanej diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób