Witam! Proszę pamiętać, że prawidłowa dieta oprócz warzyw i białek powinna zawierać węglowodany - głównie złożone, czyli kasze, makarony z pełnego ziarna, mąka pełnoziarnista, pieczywo razowe i z pełnego ziarna, ryż dziki i brązowy. O szczegółach polecam przeczytać w artykułach: http://portal.abczdrowie.pl/jakie-sa-zasady-zdrowego-odchudzania oraz http://portal.abczdrowie.pl/najczestsze-bledy-zywieniowe.
Nie, zdrowa dieta powinna opierać się na węglodowanach złożonych, białku i tłuszczach. Zatem samo białko i warzywa to nie jest dobry pomysł.
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby).
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Stosowanie licznika kalorii a dieta – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 18-latki mającej 160 centymetrów wzrostu – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy wyeliminowanie z diety pieczywa przy jednoczesnym spożywaniu innych produktów zbożowych może mieć negatywne skutki dla zdrowia? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Ograniczanie spożywania mięsa – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na