Witam. Jeśli masa ciała jest w normie, to oczywiście nie ma potrzeby liczenia kalorii. Wystarczy dbać o to, żeby dieta była jak najbardziej urozmaicona i dostarczała wszystkich potrzebnych składników odżywczych, czyli: białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy, minerały oraz odpowiednią ilość wody. Najlepiej oprzeć się na piramidzie zdrowego odżywiania: http://portal.abczdrowie.pl/nowa-piramida-zdrowego-zywienia Pozdrawiam.
Witam serdecznie,
Jeżeli, jeżeli nie jest konieczna redukcja masy ciała nie musi Pani stosować licznika kalorii. Warto zadbać o urozmaiconą, racjonalną dietę i aktywność fizyczną na co dzień.
Pozdrawiam
Jeżeli nie ma wskazań do redukcji lub np przybrania na masie w związku z niedowagą nie ma potrzeby stosować licznik. Ważne aby urozmaicać swoją dietę na ile się da, jeść regularnie i nie przejadać się.
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta dobrych kalorii jest zdrowa przy redukcji? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa dla organizmu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Osłabienie podczas stosowania diety 1000 kalorii – odpowiada Mgr Robert Wszelaki
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Ograniczanie spożywania mięsa – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal