Tto prawda, że powinno się spożywać 50% węglowodanów? Ale chleb, bułki i inne pieczywa to węglowodany, które bardzo szybko zamieniają sie w cukier i powodują duży wyrzut insuliny, dlatego sa potrzebne ale tylko osobom mającym duże zapotrzebowanie energetyczne.
Zdrowym źródłem węglowodanów są warzywa, i to warzywa a nie pieczywo człowiek powinien jeść częściej, to znaczy do 5 porcji na dobę.
Witam, zapotrzebowanie na węglowodany przy diecie podstawowej faktycznie waha się w przedziale 50-55 %. Mając na uwadze produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym możemy w bardzo prosty sposób uporać się ze zbyt szybkim wyrzutem insuliny. O ile nadmierna ilość węglowodanów może powodować przyrost masy ciała o tyle są one niezbędne w naszej diecie. Warto więc wybierać pieczywa pełnoziarniste. I w tym wszystkim pamiętać o umiarze. To nie samo pieczywo sprawia, że tyjemy, ale jego zbyt duża ilość. W związku z tym lepiej jeść go mniej z większą ilością dodatków do niego:)
Witam serdecznie,
Rozkład węglowodanów/białka/tłuszczy jest kwestią indywidualną. Jednak ma Pan trochę racji i najczęściej tak się zaleca. Należy jednak wybierać odpowiednie źródła węglowodanów i dostarczać węglowodany złożone bo to właśnie po nich sytość jest utrzymywania na długo. Węglowodanów złożonych dostarczą Panu: grube kasze, naturalny ryż, razowy makaron, żytnie razowe pieczywo, płatki owsiane górskie itp. Węglowodany proste zawarte np w słodyczach, owocach, białym pieczywie rzeczywiście są trawione bardzo szybko i równie szybko odczuwamy głód. Dlatego zalecam ich unikać. Sytość zapewnią Pani także produkty bogate w błonnik.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam serdecznie,
Węglowodany powinny zajmować około 55-60% w diecie przeciętnego człowieka.
W diecie warto ograniczyć węglowodany proste tz. produkty tj. białe pieczywo, ryż biały, makaron pszenny, produkty które zostały mocno przetworzone. Istotne jest, aby zastąpić je węglowodanami złożonymi tz. produktami tj. kasza gryczana, ryż brązowy, makarony razowe, pieczywo ciemne. Produkty bogate w węglowodany złożone pozwolą zachować energię na dłużej, są źródłem składników mineralnych (magnez, żelazo) oraz błonnika, który wpływa m.in. na uczucie sytości.
Po wskazówki żywieniowe zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
50% to minimum. Węglowodany powinny być podstawą diety jednak żby nie było takiej sytuacji o jakiej Pani pisze należy spożywać przede wszystkim węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż i grube kasze. Produkty te dają uczucie sytości na długo, do tego są źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Węglowodany a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Zasadność rezygnowania z białego pieczywa w diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Czy mogę spożywać węglowodany? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw