Witam,
W diecie redukcyjnej należy OGRANICZYĆ węglowodany, a najlepiej zamienić te proste na węglowodany złożone. Pamiętajmy, że niektóre organy w ciele człowieka (np. mózg) są glukozozależne, czyli do prawidłowego funkcjonowania wręcz potrzebują węglowodanów w określonej ilości.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Dzień dobry! Cukry proste powinny stanowić maksymalnie 10 % energetyczności naszej diety. Proszę pamiętać, że węglowodany proste znajdują się głównie w słodyczach, słodkich napojach, produktach które zostały mocno przetworzone tj,pieczywo pszenne, ryż biały. Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone znajdujące się w produktach tj. pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron razowy. Węglowodany powinny znaleźć miejsce w każdym posiłku, natomiast warto zadbać aby były to w większości węglowodany złożone.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne spożywanie słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ograniczenie słodyczy u 27-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie węglowodanów na kolację na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Kalorie bułki grahamki i jajecznicy a dieta redukcyjna – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak poprzez dietę obniżyć wysoki poziom cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe