Węglowodany na diecie redukcyjnej

Jak to jest z tymi węglowodanami wreszcie na diecie redukcyjnej na kolację? Jedni dietetycy zaprzeczają drugim jedni mówią aby nie jeść węglowodanów na kolację drudzy że tak...jak to w końcu jest?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Witam,

W diecie redukcyjnej należy OGRANICZYĆ węglowodany, a najlepiej zamienić te proste na węglowodany złożone. Pamiętajmy, że niektóre organy w ciele człowieka (np. mózg) są glukozozależne, czyli do prawidłowego funkcjonowania wręcz potrzebują węglowodanów w określonej ilości.

Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0

Dzień dobry! Cukry proste powinny stanowić maksymalnie 10 % energetyczności naszej diety. Proszę pamiętać, że węglowodany proste znajdują się głównie w słodyczach, słodkich napojach, produktach które zostały mocno przetworzone tj,pieczywo pszenne, ryż biały. Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone znajdujące się w produktach tj. pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron razowy. Węglowodany powinny znaleźć miejsce w każdym posiłku, natomiast warto zadbać aby były to w większości węglowodany złożone.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Niezależnie od przyjętej kaloryczności, warto rozbić całą pulę węglowodanów na małe porcje, zatem przynajmniej 3-4 posiłki powinny zawierać bogate źródła węglowodanów (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, makarony i płatki z pełnego ziarna itp.)

Najgorszym błędem byłoby spożywanie dużych, bogatobłonnikowych posiłków, zaburzających glikemię, lub unikanie węglowodanów. Efekt takich węglowodanówych przkarmiań lub uników to zwykle wzmożony apetyt, szczególnie na słodkości.

Z pozdrowieniami!
Justyna Siwiela

0

Generalne zasady podziału zakładanej kaloryczności na poszczególne składniki (Białka B, Tłuszcze-T, Węglowodany-W) mają się następująco:

1. W pierwszej kolejności oblicza się ilość B w diecie zwracając uwagę na normę na kilogram należnej masy ciała oraz na wielkość zastosowanego deficytu kalorycznego (na każde 100 kcal deficytu 1,75g białka).
2. Następnie oblicza ile T ma być w diecie. Dla kobiety z pracą siedzącą powinno to być na poziomie 15-25%

3. Cała energia, która "zostaje do zagospodarowania" powinna pochodzić z węglowodanów. Nie powinno ich być mniej niż 130g (to minimum, którego potrzebuje mózg do funkcjonowania). Przeciętnie powinny one dostarczać 45-55% całości energii.

Należy pamiętać, że są to ogólne zasady. Do obliczenia poszczególnych składników dla konkretnej osoby bierze się pod uwagę szereg dodatkowych czynników jak wiek, rodzaj pracy, aktywność fizyczną, itp.

0

Węglowodany w diecie powinny stanowić od 50-60 % energii. Rozłożenie w diecie dziennej zależy od ilości posiłków. Dobrze, aby były to węglowodany w większości złożone i znajdowały się w każdym posiłku.

0

Witam, rozplanowanie makroskładników w diecie, w tym udziału węglowodanów, zależy między innymi od planowanej aktywności fizycznej, która powinna być wdrożona jednocześnie z dietą. Proszę o uzupełnienie informacji na ten temat, bym mogła efektywniej odpowiedzieć na zadane pytanie.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Spożywanie pieczywa i węglowodanów w diecie redukcyjnej

Witam, dostałam ostatnio od dietetyka diete na redukcję. Składa ona sie z 5-6 posiłków w zależności o której pójdę spać. Każdy posiłek jem co 3 godziny, składa się z 60g pieczywa i 40g białka oprócz obiadu w którym jem 50g ryzu/makaronu i białko. Czy to nie za dużo węgli na diecie? Czy spożywanie pieczywa zwłaszcza w ostatnim posiłku jest na pewno odpowiednie? Proszę o pomoc
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Jest to jak najbardziej odpowiednia ilość produktów węglowodanowych w diecie redukcyjnej. Węglowodany na noc można spożywać, ale powinny to być węglowodany złożone. Wspomagają one dobry sen, który jest również bardzo ważny podczas procesu odchudzania. Nie trzeba się ich bać. Badania wskazują, że nie tyje się od węglowodanów, a od nadmiaru kalorii. Nie ma przeciwwskazań do spożycia pieczywa na kolację. Nie zakłóci to odchudzania jeśli tylko kolacja będzie mieć odpowiednią kaloryczność.
Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty