Dzień dobry!
Cukry proste powinny stanowić maksymalnie 10 % energetyczności naszej diety. Proszę pamiętać, że węglowodany proste znajdują się głównie w słodyczach, słodkich napojach, produktach które zostały mocno przetworzone tj,pieczywo pszenne, ryż biały. Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone znajdujące się w produktach tj. pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron razowy. Węglowodany powinny znaleźć miejsce w każdym posiłku, natomiast warto zadbać aby były to w większości węglowodany złożone. Nadpodaż cukrów prostych prowadzi m.in do nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia, pogorszenia kondycji fizycznej, próchnicy zębów.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ograniczenie słodyczy u 27-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zwalczyć uzależnienie od słodyczy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jak poprzez dietę obniżyć wysoki poziom cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Które kasze są najlepsze przy codziennej diecie na odchudzanie? – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przejście na dietę grzybiczą – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Węglowodany a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności