Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Dzień dobry!
Cukry proste powinny stanowić maksymalnie 10 % energetyczności naszej diety. Proszę pamiętać, że węglowodany proste znajdują się głównie w słodyczach, słodkich napojach, produktach które zostały mocno przetworzone tj,pieczywo pszenne, ryż biały. Głównym źródłem energii w diecie powinny być węglowodany złożone znajdujące się w produktach tj. pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron razowy. Węglowodany powinny znaleźć miejsce w każdym posiłku, natomiast warto zadbać aby były to w większości węglowodany złożone. Nadpodaż cukrów prostych prowadzi m.in do nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia, pogorszenia kondycji fizycznej, próchnicy zębów.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ograniczenie słodyczy u 27-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zwalczyć uzależnienie od słodyczy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Codzienne spożywanie miodu – odpowiada Mgr Grzegorz Wichrzycki
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw