Witam serdecznie,
Podczas diety redukcyjnej zaleca się rezygnację z białego pieczywa na koszt ciemnego, razowego. Białe pieczywo nie ma w zasadzie wartości odżywczych gdyż wszystko co najlepsze jest usuwane podczas oczyszczania mąki. Pieczywo z pełnego przemiału jest bogate w witaminy i minerały. do tego posiada dużo cennego w diecie błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, usuwa toksyny i wypełnia żołądek.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Witam! Pieczywo pszenne (białe) jest mniej syte oraz zawiera mniej składników mineralnych, witamin oraz błonnika w porównaniu z pieczywem razowym, pełnoziarnistym. Proszę uważać na imitację pieczywa ciemnego- pieczywo jasne barwione karmelem. Wyglądem przypomina ono pieczywo razowe, jednak nim nie jest. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
U zdrowej osoby, z prawidłowo funkcjonującym przewodem pokarmowym, wskazane jest ciemne pieczywo. Zawiera ono węglowodany złożone dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej, nie prowadzi do wahań poziomu cukru we krwi, jest źródłem błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych. Białe pieczywo z kolei jest bezwartościowe - nie zawiera błonnika ani witamin. Szybko podnosi poziom cukru przez co daje uczucie sytości tylko na chwilę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiana białego pieczywa na ciemne podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób