Witam serdecznie,

Podczas diety redukcyjnej zaleca się rezygnację z białego pieczywa na koszt ciemnego, razowego. Białe pieczywo nie ma w zasadzie wartości odżywczych gdyż wszystko co najlepsze jest usuwane podczas oczyszczania mąki. Pieczywo z pełnego przemiału jest bogate w witaminy i minerały. do tego posiada dużo cennego w diecie błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, usuwa toksyny i wypełnia żołądek.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0

Witam! Pieczywo pszenne (białe) jest mniej syte oraz zawiera mniej składników mineralnych, witamin oraz błonnika w porównaniu z pieczywem razowym, pełnoziarnistym. Proszę uważać na imitację pieczywa ciemnego- pieczywo jasne barwione karmelem. Wyglądem przypomina ono pieczywo razowe, jednak nim nie jest. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

U zdrowej osoby, z prawidłowo funkcjonującym przewodem pokarmowym, wskazane jest ciemne pieczywo. Zawiera ono węglowodany złożone dzięki czemu daje uczucie sytości na dłużej, nie prowadzi do wahań poziomu cukru we krwi, jest źródłem błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych. Białe pieczywo z kolei jest bezwartościowe - nie zawiera błonnika ani witamin. Szybko podnosi poziom cukru przez co daje uczucie sytości tylko na chwilę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty