Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 6 , 7 8 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badanie podmiotowe: Pytania do specjalistów

Czy ten lek ma wpływ na wynik testu na Covid?

Dobry wieczór, Trochę się podchorowałam, dostałam antybiotyk- Biseptol- czuję się w sumie jak nowonarodzona, zwolnienie do jutra włącznie. Dostałam informacje, że pracodawca prosi abym wykonała test na obecność Covid. W czasie wywiadu lekarz nie zalecił badania. I tu moje pytanie- czy zażywany lek może wpłynąć na wynik badania?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak obniżyć ten pierwiastek we krwi?

Witam. Od mniej więcej 3 lat mam spory problem, zaczęło się od problemów gastrycznych (rozwolnia, gazy oraz częsta niestrawność) chwilę później byłem często osłabiony, brak motywacji co najgorzesze coraz większe problemy z erekcja I libido. Zgosilem się do lekarza... Witam. Od mniej więcej 3 lat mam spory problem, zaczęło się od problemów gastrycznych (rozwolnia, gazy oraz częsta niestrawność) chwilę później byłem często osłabiony, brak motywacji co najgorzesze coraz większe problemy z erekcja I libido. Zgosilem się do lekarza urologaandrolga, przeprowadził wywiad, usg oraz badania krwi, głównie hormonalne. Stwiwrdził dość niski testosteron oraz wachania innych ważnych hormonów, dostałem terapię lekami ale niestety nie pomogło. Jakiś czas temu zrobiłem sobie prywatnie badania krwi na żelazo oraz wątrobę wszystko zawyżane, wiec lekarz zrobił usg wszystkie organy ok tylko watroba zatłuszczona. Lekarz wystawił na cito skierowanie do hepatolog oraz gastroenterologa ale terminy bardzo odległe a na prywatnych lekarzy oraz badania niestety nie bardzo mnie stać. Zanim ogarme lekarza czy są leki i suplementy które obniza ten pierwiastek we krwi? Macin lat 37
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy można pomóc sobie w inny sposób?

Ginekolog przepisała mi tabletki ze względu na bolesne miesiączki ( biegunka) coraz bardziej oporne na leki przeciwbólowe, ale jednocześnie nie przeprowadziła żadnego wywiadu w kierunku przeciwwskazań takiego leczenia ani nie zleciła żadnych badań. USG nie wykazało żadnych nieprawidłowości,... Ginekolog przepisała mi tabletki ze względu na bolesne miesiączki ( biegunka) coraz bardziej oporne na leki przeciwbólowe, ale jednocześnie nie przeprowadziła żadnego wywiadu w kierunku przeciwwskazań takiego leczenia ani nie zleciła żadnych badań. USG nie wykazało żadnych nieprawidłowości, cykl mam regularny, miesiączka nie jest obfita. Czy można pomóc sobie w inny sposób niż antykoncepcja i duże ilości leków przeciwbólowych?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy to może być endometrioza u 34-latki?

Witam. Mam bóle brzucha oraz odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Często boli mnie głowa i nie zawsze ale odczuwam ból przy współżyciu. Mam też wzdęte jelito i problemy trawienne. Miewam plamienia pomiędzy miesiączką. Ostatnio plamienie było mocno nasilone i trwało aż... Witam. Mam bóle brzucha oraz odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Często boli mnie głowa i nie zawsze ale odczuwam ból przy współżyciu. Mam też wzdęte jelito i problemy trawienne. Miewam plamienia pomiędzy miesiączką. Ostatnio plamienie było mocno nasilone i trwało aż do 11dnia po moesiączce. Udałam się do lekarza. Po wywiadzie i badaniu lekarz stwierdził że to prawdopodobnie endometrioza. Opis USG; Trzon macicy w przodozgięciu i niejednorodnej echogeniczności mogące sugerować obecność miernej ilości ognisk adenomyosis. Trzon o grubości w dnie do 36mm Endometrium pierwszej fazy o rówmych zarysach 7mm Prawodlowy przebieg kanalu szyjki macicy Prawy jajnik o prawidlowej achostrukturze 36×21 lewy tez o prawidlowej 29x16 Zatoka Dpuglasa wolna. Czekam na cytologie. Lekatz kazal tylko sie obserwowac. Nie stac mnie na prywatne leczenie u specjalisty. Prosze o podpowiedz co oznacza to usg. Czy rzeczywiscoe to moze byc endometrioza?? Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak pozbyć się duszności w wieku 24-lat?

Dzień dobry, mam 24 lata i jestem mężczyzną. Choruję na depresję (to diagnoza lekarza), sam uważam, że jest spowodowana nerwicą. Moim problemem są duszności, dzieje się tak tylko w pomieszczeniach gdzie jest brak dostępu do "świeżego powietrza", kilka minut... Dzień dobry, mam 24 lata i jestem mężczyzną. Choruję na depresję (to diagnoza lekarza), sam uważam, że jest spowodowana nerwicą. Moim problemem są duszności, dzieje się tak tylko w pomieszczeniach gdzie jest brak dostępu do "świeżego powietrza", kilka minut po otwarciu okna jest lepiej. Oddychanie wydaje mi się nieefektywne (jakby ryba próbowała oddychać na powietrzu), podobnie jak ziewam, to mam wrażenie, że się duszę. Nie mam żadnych objawów bólowych. Wspomniałem o moich problemach psychicznych, bo 1,5 roku temu miałem podobny problem i lekarz rodzinny po wywiadzie i badaniu stwierdził, że na jego oko to nerwica, ale mam za młody pesel na nerwicę, więc mnie pożegnał. Co to może być? Jak się tego pozbyć? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Bożena Waluś
Mgr Bożena Waluś

Co robić przy tym nagłym bólu gardła?

Witam. Moja historia jest dość długa. Już chyba ponad 3 tygodnie temu pojawił się u mnie nagły, ostry, kłujący ból gardła, tylko po lewej stronie. Mówienie sprawiało mi trudność, a gdy przełykałam ślinę miałam łzy w oczach. W gardle pojawił... Witam. Moja historia jest dość długa. Już chyba ponad 3 tygodnie temu pojawił się u mnie nagły, ostry, kłujący ból gardła, tylko po lewej stronie. Mówienie sprawiało mi trudność, a gdy przełykałam ślinę miałam łzy w oczach. W gardle pojawił się też biały nalot, w okolicach migdałków. Równiez powiększone więzły chłonne. Na drugi dzień wizyta telefoniczna u rodzinnej. Stwierdziła że to angina i zapisała antybiotyk i pastylki na gardło. Dodam, że nie miałam ani gorączki, ani kaszlu, ani kataru. W ciągu tygodnia kiedy brałam leki ból złagodniał ale nie zniknął do końca. Czasami wydawało mi się też że coś spływa po tym gardle i nadal odczuwam jakąś kluchę. Przefunkcjonowałam tak jakoś ten tydzień. Umówiłam się do laryngologa bo bardzo niepokoiła mnie ta sytuacja. W międzyczasie miałam też wizytę u alergologa i poprosiłam Panią doktor aby zajrzała w gardło. Powiedziała, że migdały są okej ale zaczynają się pojawiać jakieś grudki i że może to tarczyca (kiedy wspomniałam na wizycie u laryngologa tę tarczycę wręcz spojrzała na mnie jak na głupią). Więc w zeszłym tygodniu w środę była ta wizyta u laryngologa, opisałam wszystko tak jak tutaj i Pani doktor stwierdziła, że refluks, kolejne leki i zmiana diety koniecznie. No i okej, ja to przyjęłam i wyszłam. Człowiek jest zawsze mądry po fakcie. Mija prawie tydzień a poprawy nie ma, powiem że momentami czuję się nawet gorzej. Wiem, że refluks wymaga leczenia ale mam naprawdę wątpliwości co do tej diagnozy. Nie chce podważać kompetencji Pani doktor, ale mam wrażenie że trochę mnie zlekceważyła i nie zrobiła dobrego wywiadu. Wiem że przy refluksie charakterystyczne są nudności, odbijanie, zgaga, pieczenie czy kaszel - JA NIC Z TEGO NIE MAM. Ale naprawdę czuje dyskomfort w gardle, są tam też grudki, niektóre białe, niektóre jakby dopiero wybijające się? Jutro idę do innego laryngologa aby mieć pewność, szczerze chciałabym żeby to było coś innego niż refluks bo nie chcę się tak długo czuć. Cały czas czuje kluchę w gardle, kiedy ziewam kłuje mnie lewa strona w podobny sposób jak na początku tej historii. Jakieś opinie?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Jak leczyć to zakażenie Chlamydią?

Dzień dobry, Jakiś czas temu mój mąż poinformował mnie, że był u urologa, który stwierdził u niego chorobę weneryczną (przeniesioną przez stosunek oralny), chlamydie albo rzeżączkę - bolało go w podbrzuszu i przy oddawaniu moczu ropny naciek. Dostał antybiotyk,... Dzień dobry, Jakiś czas temu mój mąż poinformował mnie, że był u urologa, który stwierdził u niego chorobę weneryczną (przeniesioną przez stosunek oralny), chlamydie albo rzeżączkę - bolało go w podbrzuszu i przy oddawaniu moczu ropny naciek. Dostał antybiotyk, ja też sobie kupiłam. Braliśmy doksycyline przez 10 dni po 2 tabletki. Później zgodnie z zaleceniem urologa odczekaliśmy 2 tygodnie, następnie umówiliśmy się do swoich lekarzy na kontrolę. Urolog powiedział, że obydwoje zostaliśmy przeleczeni, po przebadaniu męża uznał, że wszystko wygląda w porządku i wymaz nie jest konieczny. Ginekolog natomiast powiedział, że absolutnie nie zostaliśmy przeleczeni, że najprawdopodobniej złapaliśmy chlamydie i koniecznie trzeba przeprowadzić więcej badań pod tym kątem. Nie przebadał mnie, tylko zebrał wywiad. Skończyliśmy, więc z dwiema różnymi opiniami od dwóch różnych lekarzy. Potrzebujemy jeszcze jednej opinii, żeby wiedzieć, co mamy robić dalej. Warto dodać, że ja nie miałam żadnych objawów.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
Dr n. med. Krzysztof Gierlotka

Czy każdego gruczolaka należy usuwać chirurgicznie?

Dzien dobry, Zwracam się z prośbą o pomoc. Otóż zażywalam kilka lat Duphostan,aby uregulować cykle oraz zmniejszenie krwawienia. W grudniu 2020 roku zażyłam ostatnie 5 tabletek. W styczniu oraz lutym miałam miesiączkę normalnie. Kolejny cykl trwał 50 dni. W tym... Dzien dobry, Zwracam się z prośbą o pomoc. Otóż zażywalam kilka lat Duphostan,aby uregulować cykle oraz zmniejszenie krwawienia. W grudniu 2020 roku zażyłam ostatnie 5 tabletek. W styczniu oraz lutym miałam miesiączkę normalnie. Kolejny cykl trwał 50 dni. W tym czasie dostałam się do ginekologa,ale innego niż zawsze. Pani doktor po krótkim wywiadzie,zleciła mi badania. Prolaktna okazała się 2 razy większa niż powinna być 56.79 . SHBG jest za niskie a androsteron oraz dhea podwyższone. W normie TSH,glukoza i testosteron. Byłam z wynikami u pani doktor ,zostałam skierowana do endokrynologa. Endokrynolog dał mi skierowanie na TK Kory nadnerczy oraz MRI przysadki mózgowej. Bardzo się obawiam wyników tych badań. I moje pytanie brzmi,czy to moze być Zespół Policystycznych Jajników,pomimo tego ,że badanie USG nie wykazało żadnych torbieli jajników. I czy każdego gruczolaka kory nadnerczy trzeba usuwać chirurgicznie ? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję za nią.Pozdrawiam serdecznie, Joanna.
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska

Co mam robić z tymi bólami pleców?

Mam 39 lat od ok. 12lat zmagam się z bólem pleców. Od 10 lat zażywam 6xdziennie prpisana przez lekarza dotere 37,5 325mg połączenie paracetamolu i tramadolu wychodzi 180tab miesięcznie przeraża mnie ta ilość Dodatkowo leczę się na nadciśnienie tętnicze, kamienice... Mam 39 lat od ok. 12lat zmagam się z bólem pleców. Od 10 lat zażywam 6xdziennie prpisana przez lekarza dotere 37,5 325mg połączenie paracetamolu i tramadolu wychodzi 180tab miesięcznie przeraża mnie ta ilość Dodatkowo leczę się na nadciśnienie tętnicze, kamienice nerkową, dodatkowo to że ból towarzyszy mi non stop tępy mocny ale stały. Nie ważne od pozycji biorę leki uspokajające typu Dobroson , afobam, krople walerianowe. Niby dyskopatia zwyrodnienie ale nie jestem przekonany do tego nikt nie starał nawet się mnie badać jedynie poprzez wywiad taka diagnoza. Nie wiadomo już do jakiego specjalisty się udać aby móc s tym bólem walczyc. Leki które biorę już tak długo wpływają na moją psychikę (stany depresyjne z bezradności). Ból jest tępy ale silny i stały tabletki tylko go tłumią ale nie na 100procent. Ból potrafi promieniować do brzucha żeber oraz gruczołów krokowych. Jak ktoś w podobnej sytuacji jest lub był byłoby miło aby mógł się podzielić swoimi doświadczeniami i co mogłoby pomóc lepiej się poczuć w końcu a nie myśleć od tabletki do tabletki czy zadziała i jak długo.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznaczają te zaburzenia mowy przy nadciśnieniu?

Moja mama, 55 lat w wywiadzie leczone nadciśnienie tętnicze ostatnio w sytuacji mocnego wzburzenia emocjonalnego miała zaburzenia mowy, w trakcie rozmowy nie mogła sobie przypomnieć słów, dokończyć zdania, ciągle powtarzała jedno sformułowanie, taki stan trwał kilka minut, oprócz tego... Moja mama, 55 lat w wywiadzie leczone nadciśnienie tętnicze ostatnio w sytuacji mocnego wzburzenia emocjonalnego miała zaburzenia mowy, w trakcie rozmowy nie mogła sobie przypomnieć słów, dokończyć zdania, ciągle powtarzała jedno sformułowanie, taki stan trwał kilka minut, oprócz tego nie wystąpiły żadne inne objawy, czucie zachowanie, nie było też niedowładów, czy te zaburzenia mowy mogły byc spowodowane dużym zdenerwowaniem czy jest to niemożliwe i należy podejrzewać np. TIA ?
odpowiada 1 ekspert:
Mgr Anna Tońska-Szyfelbein
Mgr Anna Tońska-Szyfelbein

Do jakiego lekarza mogę się udać z takim bólem?

Byłam u lekarza rodzinnego 08.10.2020 r. wyniki krwi i moczu zrobione – prawidłowe. Pani Doktor po wywiadzie stwierdziła, że objawy wskazują jej raczej na dwunastnicę. Ból promieniujący z prawej strony czasami w stronę pleców, czasami w stronę żeber. Dodam, że... Byłam u lekarza rodzinnego 08.10.2020 r. wyniki krwi i moczu zrobione – prawidłowe. Pani Doktor po wywiadzie stwierdziła, że objawy wskazują jej raczej na dwunastnicę. Ból promieniujący z prawej strony czasami w stronę pleców, czasami w stronę żeber. Dodam, że w wyniku USG stwierdzono kamień 6mm. Przepisano controloc, nospa. Leki działają tylko doraźne. Do jakiego lekarza mogę udać się z tego rodzaju bólem.
odpowiada 1 ekspert:
dr n. med Monika Łukaszewicz
dr n. med Monika Łukaszewicz

Co oznacza wynik RTG klatki piersiowej u 44-latka?

Proszę o interpretację wyniku Badanie RTG klatki piersiowej PA W skierowaniu: Kontrola. Bez kaszlu, infekcji. Wywiad rodzinny w kierunku Ca płuc. Zgrubienia osklepków opłucnej, obustronnie. Nieco wzmożony rysunek zrębowo- śródmiąższowy w obu polach płucnych. Poza tym, pola płucne bez... Proszę o interpretację wyniku Badanie RTG klatki piersiowej PA W skierowaniu: Kontrola. Bez kaszlu, infekcji. Wywiad rodzinny w kierunku Ca płuc. Zgrubienia osklepków opłucnej, obustronnie. Nieco wzmożony rysunek zrębowo- śródmiąższowy w obu polach płucnych. Poza tym, pola płucne bez zagęszczeń, bez zmian ogniskowych. Krążenie płucne wyrównane. Wnęki naczyniowe nieposzerzone. Sylwetka serca w granicach normy dla projekcji. Aorta niewydłużona. Kąty przeponowo- żebrowe wolne.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Czy moje objawy mogą być rezultatem nerwicy?

Około 4 miesięcy temu dostałem nietypowego zapalenia zatok z bólem i drętwieniem zębów i dziąseł, silnym bólem karku i żuchwy, oraz wrażeniem drętwienia lewej strony twarzy i połowy języka. Do tego doszło uczucie niepokoju, momentami wręcz paniki - lekarz... Około 4 miesięcy temu dostałem nietypowego zapalenia zatok z bólem i drętwieniem zębów i dziąseł, silnym bólem karku i żuchwy, oraz wrażeniem drętwienia lewej strony twarzy i połowy języka. Do tego doszło uczucie niepokoju, momentami wręcz paniki - lekarz POZ po wywiadzie stwierdził zapalenie zatok, drętwienie zaś ocenił jako wynik ucisku nerwów na skutek zapalenia. Otrzymałem antybiotyk oraz Neurovit, tygodniowa kuracja znacząco pomogła. Dentysta wykluczył zęby jak przyczynę problemów, zauważył jednak, że mogę być 'brukserem' przez poranione boki języka. Przez kolejne tygodnie borykałem się z niedrożnym nosem oraz uczuciem spływania wydzieliny po tylnej ścianie gardła, czułem też ciągłe zmęczenie i miałem problemy ze snem. Później doszło wrażenie guli w gardle, zgaga oraz 'przeskakiwanie' przy przełykaniu. Pojawiały się również bóle w okolicy prawego kąta żuchwy i boku szyi oraz przeskakiwanie w stawach, szczególnie biodrowym i kostce. Zauważyłem też powiększenie podżuchwowych węzłów chłonnych po tej samej stronie, narastało także moje uczucie niepokoju bez wyraźnej przyczyny. Z tymi objawami udałem się do internisty, który stwierdził, że węzły są w porządku, dość mocno mnie zbywając. Zlecił jednak badania krwi i moczu. Krew i mocz wyszły poprawnie, oprócz nieznacznie podwyższonej hemoglobiny (17,2 przy normie 16,5), internista nie zlecił jednak żadnej dalszej diagnostyki. Trzy tygodnie temu udałem się prywatnie do laryngologa, który po wywiadzie i badaniu stwierdził przewlekły nieżyt gardła, również zauważył ranki i nalot na języku, który ocenił jako wynik niedoborów. Zlecił badania poziomu witamin oraz ASO, które wyszły poprawne poza podwyższonym żelazem (188 przy normie 180), stwierdził, że węzły nie są powiększone ( choć ja wyraźnie wyczuwam węzły jedynie po prawej stronie). Otrzymałem od niego leki na refluks, oraz płyn do płukania ust i gardła. W tej chwili moje objawy się stosunkowo unormowały, wciąż jednak powraca niepokój, zmęczenie i dziwne bóle kąta żuchwy oraz sprawa węzłów i stawów. Nie bardzo wiem gdzie się dalej udać. Czy moje objawy nie są może rezultatem nerwicy? Czy jest sens wykonać dalszą diagnostykę (np. USG) węzłów?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Co mogło spowodować utratę przytomności?

Witam! 3 dni temu doznałem utraty przytomności przed pracą - zdrowy, wypoczęty, bez poprzedzających sygnałów. Trwało to ok 20 minut. Z wywiadu świadków - sztywne tylko nogi, reszta ciała wiotka, oczy i usta otwarte, wpatrywanie się w jakiś punkt, bez... Witam! 3 dni temu doznałem utraty przytomności przed pracą - zdrowy, wypoczęty, bez poprzedzających sygnałów. Trwało to ok 20 minut. Z wywiadu świadków - sztywne tylko nogi, reszta ciała wiotka, oczy i usta otwarte, wpatrywanie się w jakiś punkt, bez drgawek, bez przeprostu ciała. W momencie kiedy próbowali mnie podnosić nieświadomie wyciągałem ręce w ich kierunku i kopałem nogami. W międzyczasie doszło do zatrzymania oddechu. Po 20 minutach powrót kontaktu logicznego, zdarzenia nie pamiętam. W sor CT czyste, z odchyleń to jedynie GGTP podwyższone na 100, CPK 220, leukocytoza 20tys. W badaniu neurologicznym bz. Ostatni alkohol - dwa dni wcześniej cztery piwa, poprzednio dwa tygodnie wcześniej (nie pije nałogowo i zwykle nie przekraczam 4-5 piw, nie upijam się bo nie chce i nie lubię). Narkotyków nie biorę. Leczony z powodu zespołu lęku panicznego od 12 lat (z początku escitalopram i fluoksetyna - aktualnie odstawione), doraźnie Xanax - ale jego używam w ostateczności (czyli jakieś 3 razy w roku). W ostatnim czasie stresujący okres związany z odciągającym się terminem złożenia magisterki. Od tamtego czasu somatycznie czuje się świetnie, psychicznie natomiast nieco gorzej. Macie Państwo jakieś pomysły co to mogło być?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Wiesław Łuczkowski
Lek. Wiesław Łuczkowski

Co oznacza taki wynik badania znamienia melanocytowego?

Dziendobry. Podczas wywiadu u lekarza rodzinnego diagnoza: Znamie melancytowe atypowe, stopa lewą, wskazanie pilne leczenie zabiegowe.Pozostale znamiona melancytowe bez cech antypii. Wskazana dalsza obserwacja, nadmierne pocenie się. Po wykonaniu Rtg kręgosłupa. Rozpoznanie glówne: G55.8 - Ucisk korzeni nerwów rdzeniowych i splotów nerwowych w innych chorobach sklasyfikowanych gdzie indziej Dodatkowe:M50 Choroby krążków międzykręgowych szyjnych.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Karol Gołębiewski
Lek. Karol Gołębiewski

Co oznaczają u mnie takie stolce?

Witam. Chciałabym się poradzić innych lekarzy bo wszyscy w moim otoczeniu uważają mnie już za wariatke. Mianowicie od 3 tygodni zaczęły mi się tasmowate bardzo miekkie stolce ale to było tydzień przed miesiaczka a ja zawsze mam wtedy miekkie stolce... Witam. Chciałabym się poradzić innych lekarzy bo wszyscy w moim otoczeniu uważają mnie już za wariatke. Mianowicie od 3 tygodni zaczęły mi się tasmowate bardzo miekkie stolce ale to było tydzień przed miesiaczka a ja zawsze mam wtedy miekkie stolce i biegunke podczas miesiaczki. Ale po miesiaczce objawy nie ustapily poszlam do rodzinnego wszystkie wyniki super morfologia Perfect, żelazo super test na krew utajona w kale ujemny nie mam objawów boli brzucha czy krwi czy śluzu nie zauwazylam mam apetyt nie chudne lecz wczesniej juz mialam takie papkowate stolce ale byly uformowane i o normalnej srednicy i zleciła mi ginekologa bo może mam płyn w zatoce Douglasa i uciska jelito lecz tam lekarz też nic nie widzi poszłam dalej do gastrologa . (Panikuje bo moja mama zmarła w wieku 49lat na jelito grube) lecz gastrolog po wywiadzie stwierdził że nie ma żadnych niepokojących objawów ani alarmujaccych że te kupy takie miękkie, cienkie i biegunkowaty od stresu zbadał brzuch i mówi że nie chce mi w tym wieku dawać leków które mnie uzależnia, że mam mu zaufać bo wie co mówi i że nie chce mi w tym wieku robić kolonoskopi i straszyć i tak naprawdę nie ma ku temu powodu i że jak mama zmarła w wieku 49 lat to pierwsza kolonoskopie mam zrobić w wieku 30lat. I ze to nie dzieje sie tak z dnia na dzien ze z dnia na dzien bym dostała cieniutkie stolce bo taki nowotwor rozrasta się około 10 lat. Przepisał lek na receptę na jelito drazliwe i Enterol biorę je od 3 dni i nie widzę poprawy nadal mam bardzo miękki stolec czasem większe kawałki A czasem cieniutkie jak mały palec kawalki i czesto czuje przelewanie i bulgotanie w brzuchu . Przez ten czas zrobiłam tylko 2 razy normalna kupę. Proszę mi powiedzieć czy powinnam zrobić ta kolonokopie czy naprawde swiruje. Ale meczy mnje to juz bo 5minut po przebudzeniu zaczyna mnie kręcić i muszę iść do kibelka. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jak postępować po skręceniu kostki?

Dzień dobry. Około 2 tygodnie temu skręciłam kostkę. Na początku była niewielka opuchlizna na kostce oraz stopie bez krwiaków czy siniaków jednak nie byłam w stanie nawet stanąć na nodze. Udałam się więc do ortopedy gdzie został przeprowadzony wywiad. Lekarz... Dzień dobry. Około 2 tygodnie temu skręciłam kostkę. Na początku była niewielka opuchlizna na kostce oraz stopie bez krwiaków czy siniaków jednak nie byłam w stanie nawet stanąć na nodze. Udałam się więc do ortopedy gdzie został przeprowadzony wywiad. Lekarz również oglądał kostkę lekko przekręcając ją w lewą oraz prawą stronę mówiąc o "nastawieniu" oraz zostałam skierowana na rezonans. Tam też została potwierdzona diagnoza o skręceniu kostki. Po wizycie jednak kostka oraz stopa zaczęła jeszcze bardziej puchnąć a także pojawiły się lekkie siniaki. Na ten moment opuchlizna zeszła całkowicie, siniaki także jednak do tej pory jestem w stanie jedynie "kuleć" na uszkodzonej nodze, ponieważ przy próbie normalnego chodzenia odczuwam ból w kostce oraz ból w stopie oraz dziwne uczucie kłócia. Ponadto kostka która wcześniej była widoczna tak jak w zdrowej nodze po urazie "schowała się" i jest prawie niewidoczna. Dodam, że stopa wykręciła się do strony wewnętrznej. Jedyne zalecenia jakie dostałam to smarowanie kostki maścią, zażywanie tabletek przeciwbólowych oraz elewacja skręconej kostki i zimne okłady. Czy opisane przeze mnie objawy mogą wskazywać na to że kostka nie "wygoiła" się tak jak powinna czy jest to normalne po skręceniu kostki i nie powinnam się tym przejmować?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Witold Miecznikowski
Lek. Witold Miecznikowski

Jak leczyć te objawy niedoczynności tarczycy?

Witam. W maju 2021 stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy na podstawie wyniku tsh , nie było ono jakoś dyrastycznie podwyższone. Zaledwie 4,800. Lekarz ginekolog ze względu na ten wynik i zabrzenia miesiączkowania i częste torbiele zaproponował mi bym udała się... Witam. W maju 2021 stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy na podstawie wyniku tsh , nie było ono jakoś dyrastycznie podwyższone. Zaledwie 4,800. Lekarz ginekolog ze względu na ten wynik i zabrzenia miesiączkowania i częste torbiele zaproponował mi bym udała się do endokrynolga . Leczyłam się też dermatologicznie na trądzik , niestety bezskutecznie. Zrezygnowana i zmęczona ciągłymi wizytami u lekarzy w poszukiwaniu przyczyny swoich przypadłości zdecydowałam się na endokrynolga. Endokrynolg po wywiadzie i zerknięciu na wynik tsh przepisał mi Euthyrox i zlecił dodatkowe badania hormonów. Euthyrox przyjmowałam następująco : pierwszy tydzień pół 25 , drugi tydzień cała 25 , trzeci tydzień pół 75 czyli 37,5. Biorąc go przez ok 2 miesiące wpadłam w nadczynność tarczycy. Myślałam , że umieram tak strasznie to zniosłam. Po konsultacji endokrynolg odstawił lek na ok 3-4 miesiące. Wszystko wróciło do normy oprócz moich miesięczek , wyprysków na twarzy i uczucia zmęczenia. Kolejna wizyta i znów Euthyrox , tym razem tydzień 25 i później już 37,5 .Po ok 2 miesiącach znów pogorszenie samopoczucia , brak sił , bóle głowy szczególnie z tyłu, nudności ( w ciąży nie jestem) , kłucia w obrębie kl piersiowej , zawroty głowy. Pojawiła się też wysypka na klatce , plecach , szyi , pogorszyła cera i bardziej się przetłuszcza .Wysypkę miałam przy nadczynności ale wtedy odstawiłam lek i szybko o niej zapomniałam. Szybko skontaktowałam się ze swoim endokrynolgiem w celu weryfikacji co się dzieje i co mam robić. Zmieniono mi lek na Tirosint 25 i zlecono wyniki tsh , tf3 i ft4. Wyniki wyszły następująco tsh 2,700 ft3 3,41 i ft4 1,48. Czy to znów nawracająca nadczynność? Dodam że poprzednie wyniki ft3 i ft4 były niższe od tych. Czy leczenie tak powinno wyglądać i czy w ogóle powinnam przyjmować leki tarczycowe? W usg tarczycy wszystko wychodzi ok. Nie wiem już co mam robić. Strasznie wypadają mi włosy. W dodatkowych badaniach wyszedł podwyższony minimalnie androstendion , do obserwacji według lekarza. W przeszłości miałam problem z prolaktyna , robiono mi również tk przysadki i wyszło ok. Jestem załamana bo nie wiem już jak rozwiązać te wszystkie problemy , czy zmienić lekarza? Może są jakieś dodatkowe badania które mogłabym wykonać. Z góry dziękuję za kazdą podpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie badanie wykazałoby, że dziecko ma pasożyty?

Synek 3-lata ma wysypkę w zgięciach łokci oraz kolan. W morfologii wyszły podwyższone eozynofile (10% przy normie 1-5%). Po zebranym wywiadzie alergolog stwierdził alergie wziewną, czekamy obecnie na wyniki z krwi. Dodatkowo alergolog stwierdził, że poziom eozynofili wskazuje na... Synek 3-lata ma wysypkę w zgięciach łokci oraz kolan. W morfologii wyszły podwyższone eozynofile (10% przy normie 1-5%). Po zebranym wywiadzie alergolog stwierdził alergie wziewną, czekamy obecnie na wyniki z krwi. Dodatkowo alergolog stwierdził, że poziom eozynofili wskazuje na pasożyty. Przepisał nam zentel (również mi i mężowi). Ja jestem w 9 miesiącu ciąży i z tego co czytałam ciężarne i karmiące nie powinny zazywac tego preparatu. W badaniu kału pod kątem pasożytów nic nie wyszło (dwie próbki), ale Pan dr twierdził że często w kale pasożyty nie wychodzą. Czy jest jakieś dokładniejsze badanie które daloby pewność że synek ma pasożyty? I czy jeżeli on je ma to my również? Dodam jeszcze, że miałam robioną morfologie i u mnie poziom eozynofili jest w normie. Czy zatem podwyższony poziom eozynofili u synka to nie czasem wynik alergii oraz azs w zgięciach łokci, a nie wynik posiadania pasożytów?
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Jakie mogą być przyczyny wypadania włosów u 25-latki?

Witam. Od kilku lat szukam przyczyny wypadania włosów. Ostatni rok jest najgorszy. Straciłam już połowę, nowe rosną ale za chwilę wypadają. Leczenie u trycholog nie przynosi rezultatów. Wszystkie badania w normie, morfologia (OB lekko podwyższone), tarczyca ok (wyniki... Witam. Od kilku lat szukam przyczyny wypadania włosów. Ostatni rok jest najgorszy. Straciłam już połowę, nowe rosną ale za chwilę wypadają. Leczenie u trycholog nie przynosi rezultatów. Wszystkie badania w normie, morfologia (OB lekko podwyższone), tarczyca ok (wyniki z krwi), hormony też w normie. Wczoraj właśnie odebrałam wyniki Ana-hep 2 zlecone przez trycholog, wynik:1:660 typ drobnoziarnisty (SSA/SSB) cytoplazmatyczny gruboziarnisty (Jo-1). We wcześniejszych miesiącach byłam również u reumatologa gdyż od wieku 15-16 lat bolą mnie stawy ale lekarz stwierdził po wywiadzie że on nie widzi podstaw do dalszych badań. Wizyta u lekarza dopiero za miesiąc. Gdzie szukać dalszych przyczyn.?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska
Dr n. med. Agnieszka Ledniowska
Patronaty