Jeżeli nie przepada Pani za smakiem musli, ale chce je jeść z rozsądku prosze samodzielnie skomponować mieszanki z płatków zbożowych (owsiane, żytnie, jęczmienne, pszenne) z dodatkiem orzechów i ewentualnie bakalii. Wbrew powszechnej opinii większość gotowych mieszanek dostępnych w sklepach nie jest szczególnie "zdrową żywnością" gdyż dla utrakcyjnienia produktów (nadania słodkości i chrupkości) produceni często dodają syrop glukozowo-fruktozowy i tłuszcze roślinne utwardzone. Oba te składniki są nie tylko bardzo wysokokaloryczne, ale też ze względu na negatywny wpływ na zdrowie są niepożądane w diecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Działanie herbatek przeczyszczających i wartość odżywcza pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywcze bułek kajzerek – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Wartości odżywcze spożytych produktów – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Batony zbożowe na drugie śniadanie dla dziecka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie diety dla 5-latka z drożdżycą – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy taka dieta jest zdrowa? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
"Wody smakowe" - tego na pewno o nich nie wiedziałeś
Woda to nieodłączny element zdrowej diety, dlatego
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o