Dzień dobry,
Herbatki przeczyszczające zawierające korę kruszyny lub senes nie są wskazane do stosowania dłuższego niż 7 dni. Bowiem prowadzić mogą do atonii jelit i zmniejszają ich ruchy perystaltyczne.
Herbata pu-erh wspomaga odchudzanie jeśli jeśt pita regularnie w ilości 350-500 ml na dobę.
Pieczywo najlepsze jest te na zakwasie - żytnie, lub z pełnego ziarna np. graham.
Bardzo zdrowe jest także pieczywo Baltazar.
Najodpowiedniejszym pieczywem jest pieczywo z mąki z pełnego przemiału, ale bułka grahamka od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. W przypadku dzieci i osób starszych wskazane jest pieczywo mieszane ( jasne i ciemne) a na diecie łatwo strawnej tylko jasne.
Stosowanie herbatek przeczyszczających nie jest zdrowe, prawidłowa jest dieta z dużą zawartością błonnika.
Herbata czerwona ma niewielkie właściwości odchudzające, przy spożywaniu 2-3 filiżanek dziennie można spodziewać się utraty wagi w granicach 1-2 kg w ciągu roku. Skuteczniejsza w odchudzaniu będzie bardziej odpowiednia dieta.
Witam, najzdrowsze jest jedzenie ciemnego pełnoziarnistego pieczywa. Chodzi tu o chleb razowy najlepiej na naturalnym zakwasie. Warto czytać etykietki aby nie zawierał karmelu(dla nadania ciemnego koloru) oraz zbyt dużo mąki pszennej. Dobrym pomysłem jest wypiek pieczywa w domu bo wtedy mamy pewność z jakiej mąki jest zrobiony i sami dobieramy dodatki. Jeśli chodzi o herbatki przeczyszczające to radziłabym stosować je doraźnie aby "nie wyręczać "organizmu. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest picie czerwonej jak i zielonej herbaty, które mają działanie odchudzające. Zarówno spalają tkankę tłuszczową jak i oczyszczają organizm. Około 3-4 filiżanek herbaty dziennie zielonej czy czerwonej powinno zapewnić dobre działanie organizmu jak i ułatwiać odchudzanie.
witam serdecznie,
Najlepszy wybór to pieczywa to pieczywo żytnie razowe (z pełnego ziarna)- ma najwięcej błonnika i składników mineralnych. Oczywiście można je stosować zamiennie z pieczywem typu graham (pszenne pełnoziarniste), orkiszowym, czy pełnoziarnistym chlebem chrupkim.
Herbatki przeczyszczające nie działają korzystnie- przy częstym stosowaniu "uzależniają" i rozleniwiają jelita- trudno wtedy zachować regularność wypróżnień bez stosowania tych środków. Odchudzające działanie czerwonej herbaty też jest oparte na przyspieszeniu pracy jelit- jednaj jest to działanie łagodne i o wiele bezpieczniejsze od ziołowych herbatek z senesem.
pozdrawiam!
Witam, jeśli pyta Pani o pieczywo dla osoby zdrowej, bez żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, to warto w codziennej diecie mieć pieczywo pełnoziarniste, z pełnego przemiału, orkiszowe. Natomiast jeśli 'dokuczają" jakiekolwiek dolegliwości (ból brzucha, wzdęcia, gazy itp) należy wybierać pieczywo lekkostrawne, czyli pszenne lub graham. Natomiast efekt odchudzający, który się przypisuje czerwonej herbacie, w głównej mierze wynika z jej działania odwadniającego, redukcja tkanki tłuszczowej, która opisywana jest w dostępnej literaturze, dotyczy labo mało liczebnych grup (co poddaje w wątpliwość ich wiarygodność), albo dotyczy redukcji tkanki tłuszczowej w trakcie badań prowadzonych na szczurach. Nie wszystkie tego typu badania, nawet z doskonałym skutkiem, można w 100% "przenieść" na populację ludzką. W celu redukcji masy ciała raczej potrzebna jest racjonalnie ułożona dieta niż "półśrodki". Pozdrawiam serdecznie :)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wartości odżywcze bułek kajzerek – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąka, chleb i makarony dla osoby z grzybicą jelit – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Spożywanie białego pieczywa na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska