Dzień dobry,
Herbatki przeczyszczające zawierające korę kruszyny lub senes nie są wskazane do stosowania dłuższego niż 7 dni. Bowiem prowadzić mogą do atonii jelit i zmniejszają ich ruchy perystaltyczne.
Herbata pu-erh wspomaga odchudzanie jeśli jeśt pita regularnie w ilości 350-500 ml na dobę.
Pieczywo najlepsze jest te na zakwasie - żytnie, lub z pełnego ziarna np. graham.
Bardzo zdrowe jest także pieczywo Baltazar.
Najodpowiedniejszym pieczywem jest pieczywo z mąki z pełnego przemiału, ale bułka grahamka od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. W przypadku dzieci i osób starszych wskazane jest pieczywo mieszane ( jasne i ciemne) a na diecie łatwo strawnej tylko jasne.
Stosowanie herbatek przeczyszczających nie jest zdrowe, prawidłowa jest dieta z dużą zawartością błonnika.
Herbata czerwona ma niewielkie właściwości odchudzające, przy spożywaniu 2-3 filiżanek dziennie można spodziewać się utraty wagi w granicach 1-2 kg w ciągu roku. Skuteczniejsza w odchudzaniu będzie bardziej odpowiednia dieta.
Witam, najzdrowsze jest jedzenie ciemnego pełnoziarnistego pieczywa. Chodzi tu o chleb razowy najlepiej na naturalnym zakwasie. Warto czytać etykietki aby nie zawierał karmelu(dla nadania ciemnego koloru) oraz zbyt dużo mąki pszennej. Dobrym pomysłem jest wypiek pieczywa w domu bo wtedy mamy pewność z jakiej mąki jest zrobiony i sami dobieramy dodatki. Jeśli chodzi o herbatki przeczyszczające to radziłabym stosować je doraźnie aby "nie wyręczać "organizmu. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest picie czerwonej jak i zielonej herbaty, które mają działanie odchudzające. Zarówno spalają tkankę tłuszczową jak i oczyszczają organizm. Około 3-4 filiżanek herbaty dziennie zielonej czy czerwonej powinno zapewnić dobre działanie organizmu jak i ułatwiać odchudzanie.
witam serdecznie,
Najlepszy wybór to pieczywa to pieczywo żytnie razowe (z pełnego ziarna)- ma najwięcej błonnika i składników mineralnych. Oczywiście można je stosować zamiennie z pieczywem typu graham (pszenne pełnoziarniste), orkiszowym, czy pełnoziarnistym chlebem chrupkim.
Herbatki przeczyszczające nie działają korzystnie- przy częstym stosowaniu "uzależniają" i rozleniwiają jelita- trudno wtedy zachować regularność wypróżnień bez stosowania tych środków. Odchudzające działanie czerwonej herbaty też jest oparte na przyspieszeniu pracy jelit- jednaj jest to działanie łagodne i o wiele bezpieczniejsze od ziołowych herbatek z senesem.
pozdrawiam!
Witam, jeśli pyta Pani o pieczywo dla osoby zdrowej, bez żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, to warto w codziennej diecie mieć pieczywo pełnoziarniste, z pełnego przemiału, orkiszowe. Natomiast jeśli 'dokuczają" jakiekolwiek dolegliwości (ból brzucha, wzdęcia, gazy itp) należy wybierać pieczywo lekkostrawne, czyli pszenne lub graham. Natomiast efekt odchudzający, który się przypisuje czerwonej herbacie, w głównej mierze wynika z jej działania odwadniającego, redukcja tkanki tłuszczowej, która opisywana jest w dostępnej literaturze, dotyczy labo mało liczebnych grup (co poddaje w wątpliwość ich wiarygodność), albo dotyczy redukcji tkanki tłuszczowej w trakcie badań prowadzonych na szczurach. Nie wszystkie tego typu badania, nawet z doskonałym skutkiem, można w 100% "przenieść" na populację ludzką. W celu redukcji masy ciała raczej potrzebna jest racjonalnie ułożona dieta niż "półśrodki". Pozdrawiam serdecznie :)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zasadność rezygnowania z białego pieczywa w diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wartości odżywcze bułek kajzerek – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąka, chleb i makarony dla osoby z grzybicą jelit – odpowiada Mgr Barbara Paluch
artykuły
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
Bosacka poleca "królową bułek". Wspiera układ trawienny, reguluje cukier
Jakie bułki wybrać na śniadaniowy stół? Warto zdać
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,