Zapytaj lekarza

7 3 9 , 9 9 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam serdecznie,

Razowe ,,prawdziwe'' pieczywo może powodować wzdęcia. Chleb razowy jest dość ciężkostrawny. Pieczywo to jest produkowane na zakwasie naturalnym lub na drożdżach co również może przyczyniać się do wzdęć. Prześledzi Pani również skład pieczywa Chleb powinien być pieczony z mąki, wody, naturalnego zakwasu lub drożdży. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu poprawienie jego trwałości lub wyglądu, ewentualnie smaku. Czasami dyskomfort wywołują włąsnie substancje, które zostały do niego dodane w czasie produkcji.
Z drugiej strony nie polecam pieczywa białego. Pieczywo z pełnego ziarna jest zdecydowanie zdrowsze w porównaniu z pieczywem produkowanym z oczyszczonej, białej mąki. Proszę wypróbować chleb z mąki mieszanej, orkiszowej.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu lub zapraszam na konsultację dietetyczną

joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
0

Witam. Wzdęcia mogą powodować m.in. produkty kiszone, rośliny strączkowe, napoje gazowany, produkty pełnoziarniste np. pieczywo itp.

Po więcej zasad żywieniowych zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Tak, jest to możliwe. Nie wszyscy pacjenci dobrze tolerują " Razowiec".
Pozdrawiam

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy