Witam serdecznie,

Razowe ,,prawdziwe'' pieczywo może powodować wzdęcia. Chleb razowy jest dość ciężkostrawny. Pieczywo to jest produkowane na zakwasie naturalnym lub na drożdżach co również może przyczyniać się do wzdęć. Prześledzi Pani również skład pieczywa Chleb powinien być pieczony z mąki, wody, naturalnego zakwasu lub drożdży. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu poprawienie jego trwałości lub wyglądu, ewentualnie smaku. Czasami dyskomfort wywołują włąsnie substancje, które zostały do niego dodane w czasie produkcji.
Z drugiej strony nie polecam pieczywa białego. Pieczywo z pełnego ziarna jest zdecydowanie zdrowsze w porównaniu z pieczywem produkowanym z oczyszczonej, białej mąki. Proszę wypróbować chleb z mąki mieszanej, orkiszowej.

W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu lub zapraszam na konsultację dietetyczną

joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty