Dzień dobry,
Oczywiście, można jeść pieczywo. To, jakie wybrać zależy od tego, jak się Pani czuje po zjedzeniu danego rodzaju. Na pewno lepiej będą tolerowane pieczywa na drożdżach niż na zakwasie. Trochę bardziej ciężkostrawne w tym przypadku będą również chleby żytnie i chleby z ziarnami. Dlatego najlepszym wyborem, który będzie zarówno zdrowy jak i dość lekkostrawny będzie właśnie wybór chleba graham. Lub ewentualnie pieczywa mieszanego. Jeśli po białym, pszennym pieczywie też są dolegliwości to również należy go wyeliminować. Jeśli nie znalazła Pani pieczywa, po którym nie ma objawów to proszę spróbować zamiast świeżego pieczywa, wybierać raczej czerstwe- jest ono lepiej tolerowane więc taka zmiana może rozwiązać problem. Proszę też zwrócić uwagę na dodatki do pieczywa- nawet, jeśli zje Pani chleb, który nie wywołuje objawów ale zje je Pani z tłustym mięsem czy czymś ciężkostrawnym to również wywoła to złe samopoczucie.
Pozdrawiam
Maja Czerwińska-Rogowska dietetyk kliniczny Gryfice
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie pieczywo mogę podawać dziecku? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jakie pieczywo mogę jeść po operacji? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy można jeść barszcz biały lub czerwony przy refluksie? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy talarki gryczane są zdrowe czy przetworzone i lepiej ich unikać? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jakie pieczywo mogę spożywać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)