Dzień dobry,



W Pani obecnej sytuacji zdrowotnej zalecane jest wdrożenie zasad diety lekkostrawnej, która powinna opierać się na produktach żywnościowych łatwo ulegających trawieniu i wchłanianiu, aby nie obciążać nadmiernie przewodu pokarmowego. Należy zatem wykluczyć pokarmy obfitujące w błonnik pokarmowy (np. gruboziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych), produkty wzdymające (np. różne rodzaje kapusty, cebula, czosnek) oraz ciężkostrawne potrawy smażone. Warto również wyraźnie ograniczyć używanie ostrych przypraw, takich jak choćby pieprz, ostra papryka, czosnek. Zalecane jest z kolei pieczywo jasne (np. pszenne, ryżowe, kukurydziane), czerstwe, sucharki. Opcjonalnie jeżeli występuje dobra tolerancja można włączać do diety w umiarkowanych ilościach pieczywo orkiszowe, bądź żytnie na naturalnym zakwasie oraz chleb graham lub mieszany.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty