Dzień dobry,



W zaistniałej sytuacji sugerowałbym przez pierwsze 4-6 tygodni włączyć dietę z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), czyli łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy - cukru mlecznego), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). Do pokarmów szczególnie bogatych w FODMAP zalicza się między innymi jabłka, gruszki, śliwki, arbuza, wiśnie, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko krowie i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę, jak również produkty zbożowe bazujące na pszenicy, życie i jęczmieniu. Ze względu na to, iż występują u Pani schorzenia współistniejące oraz na fakt, iż pierwsza faza diety low FODMAP jest najbardziej restrykcyjna, zachęcam Panią do kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem klinicznym w celu właściwego skomponowania programu żywieniowego i wyjaśnienia późniejszego ponownego włączania do diety wykluczonych pokarmów w pierwszej fazie diety.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty