Jakie są zalecenia przy tych objawach?

Zespół jelita drażliwego Dzień dobry Od kilku lat leczę się na zespół jelita drażliwego, na dzień dzisiejszy nie mam możliwości by udac się do gastrologa; z kilkanaście lat temu kolonoskopia, usg brzucha były w normie; usg rok temu ok poza dużą ilością gazów mimo brania espumisanu. Mam najczęściej wzdęcia, kolki. Czy warto robić panele alergenów pokarmowych z krwi? Iberogast nie pomagał, jakieś może inne może leki? Kara 44 lata
KOBIETA, 44 LAT ponad rok temu

Chusta lekarska - opatrunek szczęki

Chusta lekarska może zostać użyta do wykonywania opatrunków. Ekspert - lek. Łukasz Dubielecki wyjaśnia, jak opatrzyć szczękę za pomocy trójkątnej chusty.

Dzień dobry,



Zespół jelita drażliwego (w skrócie IBS, z ang. irritable bowel syndrome) jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz zmiany konsystencji, bądź częstości oddawania stolca, bez współwystępującej przyczyny biochemicznej czy organicznej. Diagnostyka choroby opiera się o IV kryteria rzymskie, które podają, że IBS może zostać rozpoznany w sytuacji, kiedy w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu obecny był ból brzucha związany z wypróżnianiem, ze zmianą konsystencji stolca oraz/lub zmianą częstości wypróżnień (wystarczą dwa z trzech wymienionych wyżej kryteriów, aby zdiagnozować zespół jelita nadwrażliwego). Obecnie nadzwyczaj obiecującą opcją, wspomagającą leczenie IBS wydaje się być dieta z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), która koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). Do pokarmów szczególnie bogatych w FODMAP zalicza się między innymi jabłka, gruszki, śliwki, arbuza, wiśnie, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko krowie i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę (cukier mleczny), jak również produkty zbożowe bazujące na pszenicy. Zachęcam Panią zatem do kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem w celu skomponowania właściwego programu żywieniowego opartego na produktach o niskiej podaży produktów z grupy FODMAP, aby złagodzić uciążliwe objawy jelitowe.



Z wyrazami szacunku,

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty