Dlaczego mam nawroty wodnistych biegunek?

Witam. 2 tygodnie temu przez 3 dni dokuczała mi wodnista biegunka (3-5 wypróżnień dziennie połączonych z wydalaniem bardzo dużych ilości gazów jelitowych, objawy: nagły ból w podbrzuszu połączony z bardzo silnym parciem na stolec). Dodatkowo w pierwszym dniu biegunki utrzymywał się stan podgorączkowy, później temperatura w okolicach 36 stopni. Na przestrzeni ostatnich 5 lat miałem już kilkukrotnie podobne epizody. Od tego czasu do chwili obecnej utrzymują się wodniste wypróżnienia (1-2 razy dziennie), duże ilości gazów jelitowych oraz napadowo skurczowe bóle brzucha. W ostatnim czasie nie zmieniałem diety ani nie wprowadzałem nowych produktów. Staram się odżywiać regularnie i w sposób zbilansowany. Nietolerancje pokarmowe wykluczone, wykonywałem w tym kierunku badania. Lekarz rodzinny zalecił dietę lekkostrawną, ograniczenie spożycia kawy i alkoholu, objawowo No-Spę na ból brzucha oraz Loperamid na wypadek nawrotu biegunki. Czy mam powody do obaw? Mężczyzna, 26 lat
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Wskazania do endoskopii

Endoskopia służy ocenie stanu narządów wewnętrznych. Jednak za pomocą endoskopu można nie tylko badać, ale również leczyć. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są wskazania do endoskopii.

Dzień dobry,



Biegunka jest definiowana jako stan, w którym pacjent oddaje stolce o zbyt luźnej konsystencji (płynne lub półpłynne, typ 6 i 7 według bristolskiej skali uformowania stolca) z większą częstotliwością, co najmniej 3 razy na dobę. Jeśli wspomniane objawy występują przez okres krótszy niż dwa tygodnie określa się je mianem biegunki ostrej, zaś jeżeli trwają między 14 a 29 dni jest to biegunka przetrwała, natomiast w sytuacji gdy trwają one powyżej 30 dni jest to biegunka przewlekła. Pośród najczęściej wymienianych przyczyn występowania biegunki znajdują się między innymi infekcje bakteryjne i wirusowe, alergie pokarmowe, niedobory niektórych enzymów (np. laktazy, odpowiedzialnej za trawienie cukru mlecznego), stosowanie określonych leków (np. antybiotyków), nadużywanie leków przeczyszczających, zaburzenia czynnościowe jelit (np. zespół jelita nadwrażliwego) czy choroby organiczne jamy brzusznej (np. stany zapalne jelit). Wspomniane przez Pana dolegliwości rzeczywiście mogą mieć istotny związek z zespołem jelita drażliwego (w skrócie IBS, z ang. irritable bowel syndrome), który jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz zmiany konsystencji, bądź częstości oddawania stolca, bez współwystępującej przyczyny biochemicznej czy organicznej. Diagnostyka choroby opiera się o IV kryteria rzymskie, które podają, że IBS może zostać rozpoznany w sytuacji, kiedy w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu obecny był ból brzucha związany z wypróżnianiem, ze zmianą konsystencji stolca oraz/lub zmianą częstości wypróżnień (wystarczą dwa z trzech wymienionych wyżej kryteriów, aby zdiagnozować zespół jelita nadwrażliwego). Obecnie nadzwyczaj obiecującą opcją, wspomagającą leczenie IBS wydaje się być dieta z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), która koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). Do pokarmów szczególnie bogatych w FODMAP zalicza się między innymi jabłka, gruszki, śliwki, arbuza, wiśnie, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko krowie i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę (cukier mleczny), jak również produkty zbożowe bazujące na pszenicy. Zachęcam Pana zatem do kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem w celu skomponowania właściwego programu żywieniowego opartego na produktach o niskiej podaży produktów z grupy FODMAP, aby złagodzić uciążliwe objawy jelitowe.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy https://mateuszdurbas.pl/ https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/ https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty