Co mogą oznaczać te częste biegunki?

Witam. Od kilku tygodni towarzyszą mi częste biegunki. Byłam u lekarza internisty, dostałam różnego rodzaju probiotyki. Nadmieniam, iż moje stolce są luźne lub wodniste z wyraźnie widocznymi kawałkami jedzenia, np. jabłko, kapusta, marchew, ryż oraz nasiona i skórki. Odczuwam częste przelewanie się w brzuchu i wzdęcia. Biegunka występuje 2-3 razy dziennie. Ostatnio nawet zjadłam trochę więcej lodów i czekoladę, po czym konsystencja i kolor stolca przypominała roztopioną czekoladę z lodami. Wyniki krwi w normie, jedynie troszkę niski poziom potasu. Co to może być? lekarz zasugerował, że możliwe że to zespół jelita drażliwego. Pozdrawiam.
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,



Biegunka jest definiowana jako stan, w którym pacjent oddaje stolce o zbyt luźnej konsystencji (płynne lub półpłynne, typ 6 i 7 według bristolskiej skali uformowania stolca) z większą częstotliwością, co najmniej 3 razy na dobę. Jeśli wspomniane objawy występują przez okres krótszy niż dwa tygodnie określa się je mianem biegunki ostrej, zaś jeżeli trwają między 14 a 29 dni jest to biegunka przetrwała, natomiast w sytuacji gdy trwają one powyżej 30 dni jest to biegunka przewlekła. Pośród najczęściej wymienianych przyczyn występowania biegunki znajdują się między innymi infekcje bakteryjne i wirusowe, alergie pokarmowe, niedobory niektórych enzymów (np. laktazy, odpowiedzialnej za trawienie cukru mlecznego), stosowanie określonych leków (np. antybiotyków), nadużywanie leków przeczyszczających, zaburzenia czynnościowe jelit (np. zespół jelita nadwrażliwego) czy choroby organiczne jamy brzusznej (np. stany zapalne jelit). Jeżeli wspomniane przez Panią objawy nie ustąpią w ciągu najbliższych kilku tygodni należy koniecznie zgłosić się do gastroenterologa na konsultację. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że towarzyszące Pani dolegliwości mogą mieć związek z zespołem jelita drażliwego (w skrócie IBS, z ang. irritable bowel syndrome), który jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz zmiany konsystencji, bądź częstości oddawania stolca, bez współwystępującej przyczyny biochemicznej czy organicznej. Diagnostyka choroby opiera się o IV kryteria rzymskie, które podają, że IBS może zostać rozpoznany w sytuacji, kiedy w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu obecny był ból brzucha związany z wypróżnianiem, ze zmianą konsystencji stolca oraz/lub zmianą częstości wypróżnień (wystarczą dwa z trzech wymienionych wyżej kryteriów, aby zdiagnozować zespół jelita nadwrażliwego). Obecnie nadzwyczaj obiecującą opcją, wspomagającą leczenie IBS wydaje się być dieta z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), która koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). Do pokarmów szczególnie bogatych w FODMAP zalicza się między innymi jabłka, gruszki, śliwki, arbuza, wiśnie, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko krowie i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę (cukier mleczny), jak również produkty zbożowe bazujące na pszenicy.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas Dietetyk Kliniczny i Sportowy https://mateuszdurbas.pl/ https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/ https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl  https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty