Jakie są zalecenia przy tych nietolerancjach?

Dzień dobry Mam nadwrażliwość jelit,refluks. Ale mam problemy żołądkowo-jelitowe po jasnym pieczywie, jak chleb biały zjem mam biegunki, wzdęcia, bóle normalnie skręca i tak samo mam po żytnim pieczywie. Graham na dłuższą metę też nie mogę jeść bo wysadza mi brzuch ☹️ Po ciemnym pieczywie jest ok, ale to na jakiś czas, bo za jakiś czas mam w odwrotną stronę. Laktoza - gastrolog również stwierdził, że mam nietolerancję laktozy. Pije normalne mleko biegunka, pije bez laktozy jest ok, po ciastach jak sernik jabłecznik również ... To się wszystko zaczęło dwa lata temu, jak dostałam silnej biegunki nagle w pracy gdzie co 10-15 min latałam do toalety, potem spokój na jakiś czas i np po miesiącu ponownie to samo i 2tyg znów z głowy życie normalne... To jest męczące. Ja już w końcu nie wiem co mogę, a czego nie. U mnie w przychodni gastrolodzy się zmieniają jak klienci przy kasach... I też to samo mówił, co poprzedniczka. Teraz lipa bo kolejny lekarz odszedł z przychodni i znów czekanie, aż jakiś nowy Doktor będzie.
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Bandażowanie dłoni

Dzień dobry,

Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że towarzyszące Pani objawy mogą mieć silny związek z zespołem jelita drażliwego (w skrócie IBS, z ang. irritable bowel syndrome), który jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz zmiany konsystencji, bądź częstości oddawania stolca, bez współwystępującej przyczyny biochemicznej czy organicznej. Diagnostyka choroby opiera się o IV kryteria rzymskie, które podają, że IBS może zostać rozpoznany w sytuacji, kiedy w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu obecny był ból brzucha związany z wypróżnianiem, ze zmianą konsystencji stolca oraz/lub zmianą częstości wypróżnień (wystarczą dwa z trzech wymienionych wyżej kryteriów, aby zdiagnozować zespół jelita nadwrażliwego). Obecnie nadzwyczaj obiecującą opcją, wspomagającą leczenie IBS wydaje się być dieta z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), która koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). Do pokarmów szczególnie bogatych w FODMAP zalicza się między innymi jabłka, gruszki, śliwki, arbuza, wiśnie, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko krowie i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę (cukier mleczny), jak również produkty zbożowe bazujące na pszenicy. Zachęcam do kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem w celu skomponowania prawidłowo zbilansowanego programu żywieniowego mającego na celu złagodzenie uporczywych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty