Czy można jeść kawior w ciąży?

Czy można jeść kawior w ciąży? Jestem w 1. trymestrze i kolejny tydzień mam ogromną ochotę na ten przysmak, ale czytałam różne opinie na ten temat.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,



Kawior jest produktem żywnościowym, który cechuje się wysoką zawartością dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, witamin (zwłaszcza witaminy A, B2, B5, B6, B12, E oraz D), składników mineralnych (m.in.: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, selenu, potasu, sodu i cynku), jak również bardzo cennych dla zdrowia człowieka długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (EPA i DHA). Jak się bowiem okazuje, kawior właśnie dzięki wysokiemu stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 może chronić organizm człowieka przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, nowotworów, a także znacząco wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego i kostno-stawowego. Kobiety ciężarne mogą sięgać po kawior w umiarkowanych ilościach, niemniej jednak koniecznie należy zwracać szczególną uwagę na to, aby konsumowany pokarm był za każdym razem pasteryzowany (informacja powinna znajdować się na etykiecie produktu), gdyż wyeliminuje to ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty