Czy mogę pić napój energetyczny przy chorobie Hashimoto?

Witam. Choruje na hashimoto i mam pytanie. Czy przy tej chorobie mogę pić napoje energetyczne? Oczywiście nie codziennie tylko np. Raz na miesiąc. Jedni mi mówią, żebym nie piła bo sobie jeszcze bardziej zaszkodzę, a inni mi mówią, że śmiało mogę pić i nic mi się nie stanie. Już sama nie wiem w co wierzyć, więc zależy mi na opinii lekarza, a w obecnej sytuacji o to ciężko, dlatego to pisze.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,



Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, zwane również chorobą Hashimoto jest uważane za najczęściej występującą chorobę o podłożu autoimmunizacyjnym. W przebiegu choroby obserwuje się charakterystyczne przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (a-TPO) i tyreoglobulinie (a-TG), które produkowane są przez układ immunologiczny. Ich regularne wytwarzanie i obecność we krwi przyczynia się do stopniowego zaniku komórek pęcherzykowych gruczołu tarczowego oraz w rezultacie do jego niedoczynności na tle autoimmunologicznym. Sposób żywienia osoby z chorobą Hashimoto powinien opierać się przede wszystkim na ogólnych zasadach zdrowego żywienia, niemniej jednak warto zwrócić szczególną uwagę na składniki pokarmowe, które mają zasadnicze znaczenie dla optymalnej pracy gruczołu tarczowego, tj.: jod, selen, żelazo, cynk, witamina D, antyoksydanty oraz długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto warto się skoncentrować w głównej mierze na spożyciu płynów takich jak niesmakowa woda do której można dodawać liście mięty oraz sok z cytryny lub innych cytrusów, aby poprawić jej smakowitość. Spożycie wody w ciągu dnia mogą uzupełniać niesłodzone, ciepłe napoje, takie jak kawa, herbata (np. zielona), zioła (tylko te bezpieczne przy aktualnym leczeniu), czy napary z suszonych owoców. Napoje energetyczne z kolei nie są zalecane jako zdrowy element codziennego stylu życia ze względu na wysoki stopień przetworzenia i możliwe działania niepożądane (w przypadku równoczesnego wysokiego spożycia kawy i herbaty). W ich składzie znajduje się między innymi woda, cukier (lub sztuczne substancje słodzące), dwutlenek węgla, regulatory kwasowości (np. cytrynian sodowy, kwas cytrynowy, cytrynian potasowy, cytrynian trisodowy), witaminy (np. niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, B12, ryboflawina), aromaty, kofeina, tauryna oraz barwniki (np. karmel amoniakalny), a także nierzadko substancje konserwujące (np. sorbinian potasu lub benzoesan sodu).



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty