Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Dzień dobry,
Rabarbar jest popularnym warzywem w naszym kraju, które cechuje się bardzo niską wartością energetyczną (15 kcal na 100 g) oraz umiarkowaną zawartością błonnika pokarmowego (3,2 g na 100 g). W jego składzie znajdują się również takie wartościowe składniki odżywcze jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna beta-karoten, witamina C i E oraz kwas foliowy. Na domiar tego, istnieją doniesienia, które wskazują, że rabarbar wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, estrogenowe, zapierające, poprawiające apetyt oraz pracę układu trawiennego. Warto jednak zwrócić uwagę, iż rabarbar obfituje w kwas szczawiowy, dlatego zaleca się umiar w jego konsumpcji w przypadku pacjentów z chorobami nerek. Tak może Pani zamrozić rabarbar bez uprzedniego blanszowania, niemniej jednak przed zamrożeniem należy rabarbar dokładnie umyć, osuszyć, następnie odciąć i odrzucić końcówki, a na końcu pokroić na mniejsze kawałki według własnych preferencji.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakim stopniu spożywanie masła krowiego jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy picie z marchwi przyciemni skórę? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy jedzenie marchewek w dużych ilościach może wpłynąć na koloryt skóry? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy można jeść kawior w ciąży? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaką ilość tych płatków można spożywać dziennie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak wygląda synteza witaminy D w organizmie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mogę pić napój energetyczny przy chorobie Hashimoto? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy można łączyć te tabletki z tym suplementem diety? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy mogę napić się alkoholu przy braniu antybiotyku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak długo Mysimba utrzymuje się e organizmie? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Rzewień - charakterystyka, właściwości lecznicze, środki ostrożności, rzewień na włosy
Rzewień to alternatywna nazwa popularnej rośliny,
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo
Acerola - charakterystyka, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kosmetyce
Acerola, określana mianem wiśni z Barbadosu, jest